Wereldnierendag vandaag

dblogoOm je nieren gezond te houden, moet je vooral genoeg water drinken. Die boodschap geeft het ministerie van Volksgezondheid op Wereldnierendag (donderdag 12 maart). Het Libi! informatiecentrum van het ministerie van Volksgezondheid zal het publiek informeren over de preventie van nieraandoeningen. Op donderdag 12 maart 2015 is iedereen van 12.00 tot 15.00 uur welkom bij de hot spots op Spanhoek, Ondrobon en voor hotel Krasnapolsky.
De nadruk zal liggen op het drinken van voldoende water in relatie tot gezonde nieren. Bezoekers kunnen terecht voor gezondheidsinformatiefolders en een cup water.
Je nieren
Ieder mens heeft 2 nieren. Deze organen zijn erg belangrijk. Ze houden je bloed schoon en houden je vocht- en zoutgehalte in evenwicht. Zo beperk je het risico op de ontwikkeling van een chronische nierziekte.
In Suriname vormen nieraandoeningen een groot gezondheidsrisico: hoge bloeddruk en/of suikerziekte kunnen leiden tot chronische nierziekten. Van alle Surinamers heeft ongeveer 11% suikerziekte oftewel diabetes. En bijna de helft van alle Surinamers boven de 55 jaar heeft last van hoge bloeddruk. Krijgen zij een nierziekte, dan kunnen zij levenslang afhankelijk worden van nierdialyse, waarbij men regelmatig het bloed moet laten reinigen met behulp van een dialysemachine. Deze activiteit wordt gefinancierd door de Paho (Pan American Health Organization).

error: Kopiëren mag niet!