De jaarlijkse wateroverlast bij Weg naar Zee

dblogoDe les die de wateroverlast bij Weg naar Zee Surinamers heeft geleerd, is dat er nu in elk district een Openbaar Crematorium moet komen. ‘Openbaar’, omdat de exploitatie van zo een crematrorium in handen moet zijn van het commissariaat in het district.
In het verleden hebben particulieren helaas teveel ‘gerommeld’ met domeingronden en is het crematorium daardoor ook nooit gekomen. En volgens de oude gewoonte van de Hindostanen van “tjup, tjup, koetj na bol’ verdween alles steeds weer in de bekende doofpot.
Behalve in Nickerie, heeft heel Suriname maar een religieus crematorium en dat is van Weg naar Zee .’Semoender kè kinare me’ (= dichtbij de zee) zo lieflijk aangeduid in de radioberichten, want een echte officiële naam heeft het crematorium nooit gekregen. Sommigen noemen het daarom ook ‘Oedarajsingh Varma’ crematorium, zo genoemd naar de persoon die ermee was begonnen en ook naar de straat die ertoe leidt, vanaf de Henri Fernandesweg.
Wat de organisatie betreft moet helaas worden opgemerkt, dat elke religieuze activiteit in dit gebied chaotisch en rommelig is!
Ondanks de grote financiële hulp van enkele gulle particulieren, is er nooit ergens een bord geplaatst met een dankwoord erop. Maar keer op keer komt er wel opeens een bord te staan, met wat men daar wel mag doen en wat niet. Dat gebeurt doodleuk nabij de openbare weg en niemand zegt wat. Maar het bord dat daar het gebruik van alcoholische dranken moet verbieden, is helaas nog niet gemaakt. Integendeel, tijdens ‘Ganga Nahaan’ (de nabootsing van een bad in de Gangesrivier in India) is het daar showtime van de watersport. Dan kan men daar in plaats van over straattegels te lopen, ook kiezen om over de vele peperdure lege whiskyflessen te lopen. Het religieuze ‘Ganga Nahaan’ is daarom helaas het zuipfestijn van Weg naar Zee geworden.
In dit gebied van Weg naar Zee is de overstroming vanwege de springvloed, bijna elk jaar, meer regel dan uitzondering. Maar nu vlak voor de verkiezingen, schreeuwt men daar huizen ver dat de nabestaanden niet gecremeerd kunnen worden en dan doet men ook voorkomen, als zou het Academisch Ziekenhuis opeens geen koelcellen meer hebben, waar je even kunt wachten met cremeren net zoals men wacht op de familieleden uit Nederland.
Het is niet bekend wie er allemaal hebben geklaagd over het niet kunnen cremeren vanwege de wateroverlast, De plaatselijke mannelijke bevolking van die omgeving zeker niet. Want heel vaak zijn velen van hen aldoor bezopen, hebben weer drugs gebruikt of zijn door de politie opgesloten vanwege het steeds terugkerende huiselijk geweld. De vrouwen zijn er aldoor de dupe van, die lijden het meest onder dit wangedrag van hun mannen. Zou de jaarlijkse wateroverlast, daar niet de straf zijn van de kosmos?
Een crematorium en een bedevaartsoord tot daar aan toe. Maar de samenleving in dit ressort zou een keertje bij zichzelf te rade moeten gaan, waarom zij elk jaar weer zo wreed door de natuur wordt gestraft.
Mensen buiten dit gebied die in Commewijne, Saramacca en Wanica wonen, hebben deze pijnlijke les nu ook geleerd. Begin daarom met uw eigen crematorium in uw district. In Nickerie lukt het prima, waarom zou het in uw district dan niet lukken?
Redactie Culted.

error: Kopiëren mag niet!