Zwangerschapsyoga & gymnastiek voor zwangeren

zwangerschaps yoga 2
zwangerschaps yoga.1In de maand maart start Stichting Amazone Wellness met een cursus voor de zwangere vrouwen in Suriname. “Hiermee willen wij op een prettige manier de zwangere vrouw bewust en onbewust informeren over de hele zwangerschapsperiode en de veranderingen in het lichaam. Naast de handige informatie krijg je bij deze cursus ook oefeningen en lichaamshoudingen om het lichaam te corrigeren, versterken en soepeler te maken. Hiermee kun je allerlei kwalen gedurende de zwangerschap, tijdens of na de bevalling voorkomen of goed opvangen.”
Het blijkt dat in Suriname de zwangere vrouwen gedurende 9 maanden lang onnodig met veel complicaties zitten als hoge bloeddruk, depressie of lichaamsklachten. De Surinaamse ratio van moedersterfte, oftewel de kans dat een vrouw sterft aan oorzaken die verband houden met zwangerschap of bevalling, zijn nog vrij hoog en tevens is er in de laatste 15 jaar weinig progressie geboekt bij het terugdringen van deze gevallen. Het State of the World’s Mothers Report van 2014 geeft ook geen positief beeld over Suriname. In Zuid Amerika staat Suriname het hoogst wat moedersterfte en zuigelingensterfte betreft.
Belangrijk is dat de aanstaande moeder bewust haar zwangerschap naleeft en zich ook op tijd en disciplinair laat controleren door een verloskundige. Dit zal tijdens de cursus duidelijk gekenmerkt worden.
“Uit eigen ervaring (yogadocente) heb ik tijdens mijn 2 zwangerschappen, alleen informatie kunnen halen van het internet en een paar boeken. Natuurlijk heb je altijd je moeder en tantes die je de nodige adviezen geven, maar ik miste een groep of een instantie waar je wekelijks terecht kunt voor informatie of zo’n gezellige bijeenkomst voor zwangeren. Tijdens de zwangerschap is het lichaam van de zwangere vrouw aan een heleboel verandering onderhevig. Sommige veranderingen zou je graag willen delen. Mijn ervaring met zwangerschapsyoga is dat het je kan helpen om je lichaam soepel en vitaal te houden en je meer bewust te laten worden van je lichaam en je gevoelens. De gymnastiekoefeningen maken je sterk en fit. Deze oefeningen hebben mij zeker geholpen en 2 vlotte zwangerschappen en bevallingen opgeleverd zonder enige complicatie. Ik heb me daarom voorgenomen om groepen te creëren en cursussen te verzorgen met behulp van deskundigen die erbij gehaald worden”, zegt Angela Dwarkasing.
Zwangerschap en de juiste voeding
“Tijdens je zwangerschap is goede voeding dubbel zo belangrijk. Je wilt je niet alleen zelf goed voelen, maar je lichaam moet ook de juiste bouwstoffen leveren voor de groei van je kindje. Er is wel een aantal voedingsstoffen waar je extra op moet letten. Ook is een aantal producten dat je tijdens je zwangerschap liever niet kunt eten. Bij de cursus zal een diëtiste uitvoerig hierop ingaan. Hoe beter je je hebt voorbereid op het geven van borstvoeding, des te groter de kans van slagen is. Tijdens deze cursus wordt ingegaan op vragen als: “hoe wordt de melk in de borst aangemaakt?” en “hoe en wanneer moet je beginnen met borstvoeding als je baby geboren is?”. Tijdens de cursus wordt uitgebreide borstvoedinginformatie gegeven door de stichting.

error: Kopiëren mag niet!