Jogi betwijfelt vonnis Hof tegen Samsoedien

dblogoHet NF/VHP-assembleelid Mahinder Jogi zegt aan Dagblad Suriname dat hij twijfels heeft of het Hof van Justitie daadwerkelijk een vonnis in zijn voordeel tegen districtscommissaris Roline Samsoedien nietig heeft verklaard. Volgens de parlementariër heeft hij juist vernomen dat het Hof zich niet ontvankelijk heeft verklaard in deze zaak. Jogi zegt echter dat hij geen concrete zaken over het vonnis kan zeggen, omdat hij dit nog niet in handen heeft gehad. In geval het vonnis van de kantonrechter inderdaad nietig blijkt te zijn verklaard, zal hij zich neerleggen bij het besluit. Het schriftelijk in handen krijgen van het vonnis is volgens hem belangrijk, omdat dat dan duidelijk de argumenten van het Hof zal weergeven. Samsoedien had, toen zij dc van Saramacca was, op een persconferentie verklaard dat de parlementariër het volk heeft misleid met ettelijke terreinen die hij op zijn naam heeft staan. Jogi accepteerde deze uitspraken niet en spande een kort geding aan, waarin hij eiste dat de dc haar verontschuldigingen moest aanbieden. De parlementariër voerde aan dat de uitspraken van Samsoedien niet gegrond waren, waardoor hij zich in zijn goede naam en eer aangetast voelde. Jogi won de zaak en de dc moest publiekelijk sorry zeggen. Samsoedien bleek echter niet eens te zijn met het besluit van de rechter in eerste aanleg en tekende hoger beroep aan. Na vier jaar heeft het Hof van Justitie een uitspraak gedaan.
Jogi zegt dat meestal niet alle vorderingen worden afgewezen of toegewezen. Vanuit de korte samenvatting op de rol van de zitting heeft zijn advocaat, Irwin Kanhai, kunnen vaststellen dat het vonnis anders is dan in eerste instantie in de media bekend was gemaakt. De politicus heeft een aantal zaken in kort geding achter elkaar bij de rechter gewonnen. Een bekende rechtszaak betrof tegen de vorige minister van Openbare Werken, Ramon Abrahams. Abrahams gaf namelijk de opdracht aan zijn ondergeschikten bij de dienst Openbaar Groen, toen Milieubeheer, om het salaris van Jogi over een aantal maanden te blokkeren. Volgens Abrahams zou Jogi gefraudeerd hebben met naamgegevens. Echter, na gerechtelijk onderzoek bleek deze niet op waarheid te berusten en werd de blokkade opgeheven. Door Jogi werd ook een kort geding aanhangig gemaakt tegen het NDP-assembleelid Rachied Doekhie. Die had hem namelijk beledigd en uitgemaakt voor geitendief en andere krenkende opmerkingen gemaakt. ‘Ik voelde mij in mijn naam en goede eer aangetast’, aldus Jogi, die deze rechtszaak ook won. De rechter sommeerde Doekhie om zijn verontschuldigingen aan te bieden aan Jogi. De volksvertegenwoordiger heeft op 10 juli 2014 ook een kort geding gewonnen waarbij de Staat binnen 3 maanden ertoe moest overgaan 65 personen te voorzien van een perceelland in grondhuur te Uitkijk in het district Saramacca. De groep personen was in 2010 door het ministerie van RGB een perceelland toegezegd, nadat Jogi als initiator van het project de aanvraag had gedaan. Volgens Jogi was deze aanvraag gericht op tuinbouwactiviteiten voor deze mensen. De huidige regering had geweigerd om de beschikkingen aan de mensen uit te reiken.
FR

error: Kopiëren mag niet!