Hof van Justitie beëdigt 13 deurwaarders

1 Hof van Justitie be+½indigd 13 nieuwe deurwaardersHet Hof van Justitie (HvJ) heeft gisteren 13 nieuwe deurwaarders beëdigd. Hiermee is een aanvang gemaakt om het tekort aan deurwaarders bij de rechterlijke macht terug te brengen. Deze nieuwe deurwaarders zijn L. Burgzorg, H. Doelahmoengin-Chiragally, D. Chocolaad, L. Dwarka, G. Halfhuid, M. Jaggi, N. Linger, S. Niekoop, P. Olensky, S. Persaud-Satram, S. Saheblal, C. Kalpoe-Sitaram en P. Veira. Waarnemend Hofpresident Iwan Rasoelbaks benadrukte in zijn toespraak het belang van eerlijkheid en oprechtheid in de werkzaamheden van een deurwaarder. Eén van de aspecten waarvoor hij de deurwaarders heeft gewaarschuwd, is om geen diensten aan rechtzoekenden te weigeren. Rasoelbaks heeft minister Edward Belfort van Justitie en Politie gevraagd om meer cursussen te laten verzorgen om het tekort aan deurwaarders verder op te heffen. Eén van de unieke gevallen bij deze beëdiging is dat de zoon van een deurwaarder in functie nu ook hetzelfde beroep als zijn vader zal uitoefenen. Sergio Niekoop, zoon van veteraan deurwaarder Gerrit Niekoop, geeft aan dat het voor hem een extra zware taak is, omdat het volgens hem voor het eerst in de Surinaamse geschiedenis is dat vader en zoon tegelijk deurwaarder zijn. Niekoop zegt ook dat hij ook de eerste deurwaarder in Suriname is die vooraf een juridische opleiding heeft genoten. De minimaal vereiste opleiding voor de deurwaardersopleiding is een middelbare schoolopleiding. Voor Niekoop is de keuze op dit beroep gevallen, vanwege de positieve ervaringen die hij tijdens zijn samenwerking met zijn vader heeft gehad.
Thans telt het Hof van Justitie 26 deurwaarders. Van de 87 aanmeldingen heeft het Hof een selectie gemaakt, waarna 26 de cursus goed hebben afgerond. Hiervan zijn 13 al beëdigd. De taak van de deurwaarder is onder andere om de zitting aan te kondigen, het oproepen en begeleiden van de cliënten en het zorgen voor orde en rust in de rechtszaal, wat vooral bij rechtszaken een erg intensieve taak is. Daarnaast zijn er ook buiten de rechtszaal werkzaamheden, zoals het bezorgen van exploten en andere taken. Het tekort aan deurwaarders was volgens vele advocaten vooral voelbaar op de donderdag. Op die dag zijn er strafzaken, bodemgeschillen en echtscheidingszaken. Vaak worden er op de donderdag bijzondere zaken gehouden, zoals beschermingsbevel en bijzondere kort gedingen. De rechterlijke macht was enige tijd ook genoodzaakt om griffiers in te zetten om het werk van de deurwaarders te doen. Hierdoor werd de druk op de giffie, die ook een tekort heeft, nog groter.
Van de actieve deurwaarders is Soekdew Hoebba (84) de oudste in functie. Volgens zijn collega’s is dit een unicum voor het westelijk halfrond en misschien wel wereldwijd. ‘Dat is nu echt iemand die van de president een onderscheiding moet krijgen, want het gaat bij hem echt niet om de financiën. De man heeft gewoon liefde voor het vak en doet het belangeloos’, stellen de deurwaarders. Volgend jaar zal het 50 jaar zijn dat Hoebba dit beroep uitoefent.
FR

error: Kopiëren mag niet!