Jennifer Simons: “V7 is er voor even”

Simons V7 is voor even 1
Simons V7 is voor even 3
Simons V7 is voor even 4Tijdens de goed bezochte massameeting van de NDP op het Revoplein in verband met de Dag der Revolutie, gaf Jennifer Geerlings- Simons de aanwezigen aan dat de politieke combinatie V7 er ‘voor even’ is. Evenals minister Soeresh Algoe van LVV, lijsttrekker van de NDP in het district Wanica, is zij van mening dat de regering nog eens 5 jaren nodig heeft om het werk af te maken waar zij mee begonnen is. Volgens haar heeft de huidige regering reeds de basis gelegd. Volgens Simons is de NDP in 1987 ontstaan uit de revolutie van 1980. Ondanks het feit dat president Bouterse vele tegenslagen heeft meegemaakt, heeft hij de ontwikkelingsrichting volgens haar steeds weten vast te houden. “Er is geen alternatief op dit moment”, gaf Simons de aanwezigen aan. De partijen die gebundeld zijn in V7, hebben volgens haar de kans gehad in de jaren toen zij aan de macht waren. Ondanks dat hebben zij toch weinig zaken weten te realiseren.
Voorgaande regeringen misten ingrediënten voor ontwikkeling
Volgens de parlementsvoorzitter is 25 februari 1980 een belangrijke dag in de Surinaamse geschiedenis. In die periode zou de basis zijn gelegd voor de verdere ontwikkeling van Suriname. “Wij gaan de juiste richting op”, benadrukte Simons. Zij memoreerde dat in 1981, een jaar na de coup, het SZF werd ingevoerd. Daarna heeft het 34 jaar geduurd voordat er een uitbreiding kwam. Daarnaast is men reeds in 1980 gestart met het huizenbouwprogramma. Daarbij zijn veel woningen gebouwd. Volgens Simons waren achtereenvolgende regeringen niet in staat het land te ontwikkelen, omdat zij de juiste ingrediënten misten. Een idee, visie, een droom, vaderlandsliefde, het nemen van risico’s zijn enkele van de ingrediënten om het land verder tot ontwikkeling te brengen. Veel van de aanwezigen zijn van mening dat de politieke combinatie V7, dezelfde Nieuw Front combinatie is, alleen in een ander jasje gestoken.
Regering overweegt verlagen kiesgerechtigde leeftijd naar 16 jaar
President Bouterse gaf aan de vooravond van de Dag der Revolutie aan dat de bijdrage van de jongeren in het democratische proces van een land van eminent belang is. Het bijstellen van de stemgerechtigde leeftijd zorgt volgens hem voor een verdere beleving en verdieping van de democratie. Volgens de president moeten jongeren veel meer betrokken worden in de politiek. Verschillende landen zijn in het verleden bestudeerd en de stemgerechtigde leeftijd werd teruggebracht van 21 jaar naar 18 jaar. Thans worden landen, waar jongeren vanaf hun 16de naar de stembus mogen, door deskundigen bestudeerd. Argentinië is één van de landen waar de stemgerechtigde leeftijd in 2012 werd verlaagd naar 16 jaar. Volgens Bouterse is er veel meer in petto voor de jongeren. Thans wordt ook de mogelijkheid bekeken om districtsvertegenwoordigers te kiezen. Hiermee zal meer verantwoordelijkheid gegeven kunnen worden aan de ressorten, meent Bouterse.
Misiekaba: “President Desi Bouterse door God uitgekozen”
Parlementariër Andre Misiekaba (MC/NDP) gaf tijdens de massameeting van zijn partij op het Revoplein aan dat president Desi Bouterse door God is gekozen. Volgens hem is het de tijd van Bouterse en niemand zal hem daarbij kunnen stoppen. “Wanneer het je tijd is, beschermt God je zelf”, benadrukte hij. Hij bracht niet alleen zijn dank uit aan God, voor het kiezen van Bouterse als president, maar ook aan Bouterse zelf voor al hetgeen hij heeft weten te realiseren. Volgens hem is de beweging, die in de jaren 80 tot stand kwam en die thans in de laatste versnelling is, niet meer te stuitten door V7. In de jaren 80 was het God zelf, die ingreep in Suriname. De etnische spanningen in het land konden erger worden als Suriname niet werd overgenomen door Bouterse, merkte Misiekaba verder op. Guyana en Trinidad werden door hem als voorbeeld aangehaald. Ook in de jaren 70 werd er door God ingegrepen, merkte Misiekaba op. Hij benadrukte daarbij trots te zijn op de onafhankelijkheid, echter hadden de leiders uit die periode niet begrepen dat Suriname uit een multi-etnische samenleving bestaat. De etnische spanningen in die periode waren bijzonder hoog, dat er ingegrepen moest worden.
Bouterse: “We willen een totale wireless government”
President Desi Bouterse gaf verder aan dat Suriname naar een totale wireless government moet gaan. Hij haalde als voorbeeld aan dat als iemand van Kawemhakan een uittreksel van SRD 1 moet halen, hij 2 vaten olie moet hebben om naar Albina te varen. Een vat olie kost ongeveer SRD 1500 in het binnenland. Daarna moet hij een bus pakken om naar Paramaribo af te reizen. Dan moet hij nog geluk hebben dat het loket open is. Als hij de volgende dag terugkeert, moet hij weer 3 vaten olie kopen. Dit alles voor een uittreksel van SRD 1. Deze situatie kan niet volgens Bouterse. Een uittreksel moet in het dorp bijvoorbeeld bij de kapitein uitgeprint kunnen worden. Volgens hem moeten alle Surinamers binnen 5 jaar, ongeacht de plaats waar ze wonen, beschikken over dezelfde faciliteiten. Daarnaast gaf hij de aanwezigen aan dat Suriname zware financiële tijden meemaakt. Suriname lijdt een verlies van SRD 1 miljard door de lage olie- en goudprijzen. Daarnaast heeft het land ook geen inkomsten meer uit de bauxietsector. Ondanks dit gegeven maakt Suriname toch een economische groei mee van 3.6%, benadrukte Bouterse. “Wij gaan werken om te gaan van een middle income country naar een high income country”, hield hij de aanwezigen verder voor.

Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!