Ocelot neergeknald vanwege onmacht

afrontocelotGisteren was de politie genoodzaakt om een ocelot neer te schieten. Een volwassen ocelot werd in een boom op het erf van familie Rieshi Ramkhelawan aan de Marthastraat gesignaleerd. De familie wist niet hoe hierop te reageren, dus schakelden zij de politie en de Paramaribo Zoo in. Paramaribo Zoo verscheen ter plekke om het dier te verdoven en mee te nemen. De tranquilizer gun was voor het verdoven de beste optie, aangezien het dier hoog in de boom zat. De Paramaribo Zoo was echter niet in het bezit is van een tranquilizer gun. De zoo maakte toen contact met een particulier die wel in het bezit is van een tranquilizer gun. Er werden verschillende pogingen ondernomen om de kat te verdoven, maar tevergeefs. Uiteindelijk besloot de politie het dier af te schieten. De politie was hiertoe genoodzaakt omdat het vrijlopen van het dier gevaar voor het leven van burgers kon opleveren en ook de openbare orde zou kunnen verstoren. Het vermoeden bestaat dat de ocelot iemand moet hebben toebehoord. Het bleek dat het beest gewend was met mensen in zijn omgeving.
Rakesh Debisarun, beheerder van Paramaribo Zoo, geeft aan dat de pg beslist over de verdere bestemming van de katachtige. Hij geeft aan dat de zoo jaren terug een verzoek voor een vergunning voor een tranquilizer gun heeft ingediend, maar dat dit ongemotiveerd werd afgewezen. Hij weet dat een particulier wel een soortgelijke vergunning heeft gekregen.
De ocelot is niet een beschermd diersoort. Parlementariër Noreen Cheung is het niet eens met de handelswijze van de politie. Zij vindt dat het dier in principe niet afgeschoten had hoeven te worden. “Het zou volgens de politie een verstoring van de openbare orde kunnen betekenen, maar het was ook een onschuldig dier dat op dat moment geen gevaar vormde voor de omgeving. De politie is in gebreke gebleven om de veiligheid voor zowel de mensen als het dier te garanderen door anders te handelen. Het gaat natuurlijk om een beetje wet en regelgeving, wat ontbreekt. Ik betreur het geval, want het had niet zo hoeven af te lopen. De politie zou professioneler opgetreden moeten hebben, door de juiste tools bij zich te hebben om de veiligheid van beide partijen te garanderen. Het vermoorden of doodschieten brengt geen oplossing. Dit is een extra reden en motivatie waarom wij als parlementariërs achter de wet voor dierenwelzijn moeten staan”, aldus Cheung.

error: Kopiëren mag niet!