Gajadien: ‘Directeur en rvc-voorzitter EBS onmiddellijk buiten functie stellen’

Asiskumar Gajadien
Asiskumar Gajadien
De parlementariër Asiskumar Gajadien (NF/VHP) pleit ervoor dat de directeur van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) en de voorzitter van de raad van commissarissen (rvc), respectievelijk Willy Duiker en Iwan Krolis, onmiddellijk buiten functie worden gesteld. Dit, om een objectief onderzoek door de Centrale Landsaccountantsdienst (Clad) te laten plaatsvinden in dit energiebedrijf. ‘Ze moeten hun functie tot nader order ter beschikking stellen’, vertelt Gajadien aan Dagblad Suriname. Ook de minister van Financiën, Andy Rusland, die voor Krolis de rvc-voorzitter van de EBS was, moet buiten functie gesteld worden. Volgens Gajadien begonnen de onregelmatigheden bij de EBS tijdens het bewind van directeur Kenneth Vaseur en rvc-voorzitter Rusland. De huidige directeur Duiker en voorzitter Krolis zetten dit voort.
‘Door het beleid van deze personen is het bedrijf vandaag terecht gekomen in een schuldpositie van bijkans 1,5 miljard, terwijl cliënten die reeds betaald hebben voor aansluitingen, nu langer dan zes maanden wachten’, aldus Gajadien. ‘Zelf roep ik al enkele jaren voor optreden vanuit de regering, maar niets heeft mogen baten. De president had aangekondigd dat er een doorlichting in 2012 zou plaatsvinden van het bedrijf, waarvan tot heden geen resultaat gepresenteerd is.’ Gajadien kan zich terugvinden in het advies van Rudi Roseval om een onafhankelijk internationale organisatie met forensische werkarm in te roepen, maar vindt dat er een gespecialiseerde technische organisatie erbij moet komen.
‘Met het vragen aan de minister van Financiën om Clad in te zetten om een onderzoek in te stellen bij de EBS, heeft de procureur generaal (pg) slechts een stap gezet, maar waarborging voor een goed verloop is nog ver uit zicht. Dit, omdat de actoren die hierbij in het spel moeten worden gesteld, zelf onderdeel zijn van de onregelmatigheden. Maar ook uit het recente verleden bij onderzoeken van Surpost en Carifesta is gebleken dat vrijwel niets uit de bus is gekomen van Clad uit’, stelt Gajadien. ‘De drie zaken die parlementair Arthur Tjin A Tsoi gepresenteerd heeft, omvatten slechts 30% van de onregelmatigheden binnen dit bedrijf. Conflict of interest bij uitvoering van werken en diensten viert hoogtij, waarbij publiek geheim is dat bij werken door Glins of Nofac of Slight Edge Consultancy een directe link gelegd kan worden met de directeur. Zelf wordt niet ervoor geschroomd om buiten de taken van EBS oneigenlijke werkzaamheden uit te voeren als bestrating aan de Saramaccastraat voor bijkans US$ 1,2 miljoen’, geeft Gajadien aan.
Volgens Gajadien schijnen de onregelmatigheden tijdens de voormalig directeur Vaseur zich voort te zetten bij de Anton de Kom Universiteit van Suriname, waarbij zonder aanbesteding enorme infrastructurele werken gegund worden aan dezelfde bedrijven als Aire NV. ‘Zelf zie ik straks de financiering bij de universiteit ook in gevaar komen.’ Vaseur is ondervoorzitter van het universiteitsbestuur.

error: Kopiëren mag niet!