Nationale viering Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar nationaal gevierd (2)
Chinees Nieuwjaar nationaal gevierd (3)
Chinees Nieuwjaar nationaal gevierd (4)
Chinees Nieuwjaar nationaal gevierd
Chinees Nieuwjaar nationaal gevierd (1)Gisteren is het Chinees Nieuwjaar wereldwijd gevierd. Deze dag is vanaf dit jaar een nationale vrije dag in Suriname. Dit historisch moment heeft de Suriname Chinese United Association (Scua) niet zomaar voorbij laten gaan. Het nieuwjaar werd in het gebouw van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) feestelijk ingeluid met een lunch, gehouden voor de leden van de Scua en genodigden. Bij de feestelijke bijeenkomst waren ook aanwezig de president, de vicepresident, de voorzitter en leden van De Nationale Assemblee, de leden van de raad van ministers, de ambassadeur van China, leden van het diplomatieke korps en andere hoogwaardigheidsbekleders. Door tot nog toe onbekende redenen hield president Bouterse geen toespraak meer. De organisatie verwachtte ongeveer 2.400 personen en zo groot was de opkomst inderdaad.
De Chinese groep is door de jaren heen een belangrijk onderdeel van de Surinaamse samenleving geworden en levert haar bijdrage aan de ontwikkeling van Suriname. Yang Zigang, ambassadeur van China in Suriname, benadrukte ook de vriendschappelijke band tussen Suriname en China die zal worden voortgezet. ‘Ik ben blij te zien dat de Surinaamse overheid de vriendschappelijke betrekkingen blijft verdiepen’, uitte de ambassadeur.
Allan Cheng Kwok Shung, voorzitter van Scua, bedankte de Surinaamse regering en de ambassadeur van China voor de ondersteuning. ‘Ik kan me nog heugen toen ik pas in Suriname aankwam. De eerste zin die ik leerde, was ‘omu, faitan’. Het gaf mij de indruk dat Surinamers echt vriendelijk zijn. Suriname is een multicultureel land. We wonen hier met verschillende bevolkingsgroepen en verschillende geloofsovertuigingen. Maar wij leven in vrede en harmonie. Ik denk dat Suriname een voorbeeld voor de rest van de wereld mag zijn. Ik ben persoonlijk ook trots op dat wij Chinezen ook een deel van Suriname vormen’, vertelde Kwok Shung.
Bij deze aangelegenheid werd door de Vereniging Fa Tjaw een bedrag van SRD 50.000 aan verschillende instanties gedoneerd. De andere Chinese verenigingen hebben eerder al zo een activiteit gehouden. De Scua zou ook wat willen doneren, maar omdat de uitgaven van het organiseren van het feest groot waren, ging dat niet door. Omdat de dag een nationale feestdag was is dit jaar de eerste Maio Foei Bazaar in Suriname gehouden.
China kent een eigen kalender gebaseerd op de maancyclus. Volgens die kalender begint het nieuwe jaar op de tweede nieuwe maan na de zonnewende, dit jaar op donderdag 19 februari. Een jaar in de Chinese kalender kent 12 maanden van 29,5 dagen (een maancyclus). Daarom heb je eens per 3 jaar een schrikkelmaand nodig. Hoewel de Chinese kalender in het dagelijks gebruik geen functie meer heeft, speelt die nog wel een belangrijke rol bij het vaststellen van de data van traditionele Chinese feestdagen en bij de astrologie. Dit jaar is het Jaar van het Schaap.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!