Unifood Suriname NV richt zich op geblancheerde groenten

Unifood zicht zich op.1Het groenteverwerkingsbedrijf Unifood Suriname NV is op zondag 15 februari officieel in gebruik genomen. Umar Taus, CEO van dit bedrijf, geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat hij al tien jaar bezig is met dit project. Het project is ontstaan uit de relatie die zijn bedrijf heeft met Fresh export van Nederland. Hij geeft aan dat er heel wat problemen waren bij de export. Vertraging van het vliegtuig, het niet in goede staat aankomen van de producten in Nederland, het niet uitbetaald worden waren enkele van de problemen. Deze problemen hebben ertoe geleid dat men is gaan werken aan het ontwikkelen van een duurzaam product. ‘Hierdoor kan je een betere grip hebben op de afzet en op de kwaliteit’, benadrukt Taus. Het bedrijf is eerst gaan experimenteren met kouseband. Naast geblancheerde kouseband verwerkt het bedrijf ook okers, tomaten en in mindere mate sopropo. De houdbaarheid van deze producten is verlengd tot ongeveer een jaar. De afnemer kan volgens Taus dus niet zeggen dat het product niet in goede staat is aangekomen. Daarnaast garandeert zijn bedrijf de kwaliteit.
Het is de bedoeling dat het hele proces, van veld tot bord, gecertificeerd wordt in de naaste toekomst. Volgens Taus zijn geblancheerde producten even vers en voedzaam als de verse producten. In feite is het voedzamer dan de verse, geeft hij aan. De verse producten beginnen af te nemen in voedingswaarde als het eenmaal geplukt is. Na een week is het danig in voedingswaarde afgenomen. De geblancheerde producten daarentegen blijven hun voedingswaarde behouden. Het opzetten van dit bedrijf heeft ongeveer een miljoen Euro gekost. ‘We hebben enorm veel stagnaties gehad met machines en know how en we zijn uiteindelijk zover dat we kunnen beginnen met de productie’, geeft hij opgelucht aan. De eerste twee maanden zal het bedrijf proefdraaien en zullen kinderziektes weggewerkt worden. Na deze periode zal het bedrijf meer in de publiciteit komen.
Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!