Presentatoren Voedselveiligheid en Voedingsziekten in de politiek

Presentatoren Voedselveiligheid en Voedingsziekten in de politiek.2De presentatoren van het televisieprogramma ‘Voedselveiligheid en Voedingsziekten’, Kartika Doerdjan – Ramoutar MSc. en Ricky W. Stutgard MSc. hebben besloten hun krachten te bundelen om gezamenlijk zetels voor de politieke partij DOE in de wacht te slepen. Op de vraag waarom zij kozen voor de politiek was het antwoord dat zij in de periode maart 2006 – augustus 2014 totaal 100 edities van het televisieprogramma Voedselveiligheid en Voedingsziekten op ATV hebben geproduceerd. Verscheidene voedingsitems en gezondheidsonderwerpen hebben ze behandeld en ook tientallen personen geïnterviewd. Verder hebben ze verscheidene plaatsen in Suriname bezocht. Zo gingen ze naar het dorpje Mata en Maripa kampoe voor de cassaveverwerking, Marowijne voor de oogst en verwerking van podosiri en naar Kalebaskreek, Coronie en Moengo voor een hygiënetraining.
Op een bepaald moment drong het tot hun door dat willen zij daadwerkelijk verbeteringen en veranderingen hebben in de voedingsindustrie en gezondheidszorg zij moeten streven naar politieke verantwoordelijkheid. Hierdoor kunnen zij ook een bijdrage leveren bij het aannemen van wetten en regelgeving deze sectoren rakende. Aan Stutgard werd gevraagd waarom hij besloten heeft samen met Doerdjan campagne te voeren (hij is van Paramaribo en zij van het district Wanica). ‘Kijk mw. Doerdjan heb ik in november 2002 als studente van de opleiding MO-A Biologie leren kennen. Ik verzorgde namelijk het vak Voeding en Gezondheid op die opleiding. Onze eerste echte samenwerking was toen ze onderzoek moest doen naar salmonella en eieren. Het verslag was zo goed dat ik op 9 juni 2003 een samenvatting publiceerde. Mw. Doerdjan besloot tijdens haar MO-B-studie Biologie haar afstudeeronderzoek bij mij te doen. Dit onderzoek was getiteld ‘Salmonella contaminatie in Surinaamse consumptie eieren’. In maart 2004 rondde zij als eerste de opleiding MO-B Biologie af. Ik was zo tevreden over deze studente dat ik haar zei dat indien ik ooit een televisieprogramma zou hebben ik haar zou vragen mede te presenteren. En dat gebeurde in maart 2006. ATV vroeg me in januari 2006 om met een televisiedocumentaire te beginnen. Het programma droeg de naam ‘Voedselveiligheid en Voedingsziekten’. Onze eerste uitzending was in april 2006. Wij hebben 8½ jaren televisie gemaakt en 100 edities geproduceerd. Het is dan zo vanzelfsprekend dat wij nu campagne gaan voeren om de politieke doelen die wij voor ogen hebben tot vervulling te brengen.’
Op de vraag waarom voor de politieke partij DOE is gekozen, gaf Doerdjan het volgende antwoord. ‘DOE heeft politiekvoering naar een hoger niveau gebracht. Ze staan achter hun principes. Bij DOE is het niet zo dat ze vandaag een samenwerking aangaan, morgen uit die samenwerking stappen en dan met vuil gaan smijten. Bovendien krijgen vrouwen een eerlijke kans om zich politiek te ontplooien. Er zijn nog een heleboel andere voordelen waarom wij voor DOE hebben gekozen, namelijk het willen aannemen en implementeren van de anticorruptiewet en de Pro Suriname lijn die ze voorstaan.’

error: Kopiëren mag niet!