Jogi: “Op politiek gebied, is minister Algoe nog een kuikentje”

JogiVHP-parlementarier Mahinder Jogi geeft in gesprek met Dagblad Suriname, aan dat minister Soeresh Algoe van LVV op politiek gebied nog een kuikentje is. “Hij moet liever niet piepen, anders gaat hij grote blunders maken”, zegt Jogi.
Algoe zou bij de opening van een fruitverwerkingsbedrijf in het district Saramacca hebben aangegeven dat er mensen in het district zijn, die 1000 tot 1500 hectaren aan grond op hun naam hebben staan en die niet in cultuur brengen. Hij is er dan ook voorstander van dat die gronden ingetrokken worden en daadwerkelijk gegeven worden aan mensen die willen planten.
Volgens Jogi is de landhervormingswet helder. Mensen mogen een stukje grond aanvragen en het is de overheid, die een stuk terrein toewijst. Het is volgens hem ook de overheid die conform de landhervormingswet erop moet toezien dat de verkrijger zich houdt aan datgene wat in de landhervormingswet is aangegeven. “Wanneer u een stuk terrein krijgt voor veeteelt doeleinden, dan moet u zich daaraan houden. Wanneer u een stuk land krijgt voor landbouw doeleinden, dan moet u aan landbouw doen. Wanneer er mensen zijn die terreinen nemen en geen activiteiten ontplooien op dat soort terreinen, dan is de wetgeving daar”, benadrukt Jogi. In het laatste geval zou de minister van RGB, de werkarmen daarop moeten loslaten om poolshoogte te nemen. “Je moet niet met politieke rancune komen. Wanneer minister Algoe praat over grote terreinen, dan wil ik minister Algoe ook aangeven dat hij moet kijken naar mensen in zijn directe omgeving”. Volgens Jogi bezitten die mensen niet alleen 1500 hectare grond, maar 3000 tot 4000 hectare die ze onbenut laten. Op de vraag om welke mensen het gaat, geeft hij aan dat hij geen namen wil noemen, maar dat het gaat om mensen in de directe omgeving van de minister.
Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!