VRTS vraagt leden SRS te ondersteunen

dblogoDe Vereniging Radio en Televisie bedrijven in Suriname (VRTS) heeft in een schrijven haar leden opgeroepen om de SRS te ondersteunen in de rechtvaardige strijd tegen Stichting Auteursrechten Suriname (SASUR). Stichting Radio Omroep Suriname (SRS) is veroordeeld door de kantonrechter tot het betalen van auteursrechten.
“Zoals de kaarten nu liggen moet de SRS voor gebruik van de auteursrechten van een beschermde muziek arrangement een bedrag van SRD 1 miljoen betalen aan de SASUR. In een ander proces had de kantonrechter geoordeeld dat voor elk vermeend gebruik van een beschermde muziek en zang arrangement SASUR moest bewijzen dat het betreffende uitgezonden lied op haar lijst van beschermde muziek en zangstukken voor komt. In het geval van de SRS is dat niet geval geweest. Helaas moeten wij ook na 4 jaar constateren dat de wetgeving met betrekking tot de muziek auteursrechten ondanks herhaald verzoek nog niet is behandeld in De Nationale Assemblee”, stelt de VRTS in haar schrijven. De VRTS benadrukt dat dit proces hen allemaal regardeert.
Eind januari verloor SRS het kortgeding tegen SASUR. SASUR mag de bezittingen van de SRS verkopen. Het staatsmedium had in kort geding gevraagd om het beslag van SASUR op te heffen. Rechter Alida Johanns heeft het radiostation in het ongelijk gesteld. SRS stelde dat de beschikking van SASUR is ingetrokken om als bemiddelingsbureau voor muziekrechten op te treden, waardoor de organisatie niet bevoegd zou zijn om op te treden voor rechthebbenden. De rechter is een andere mening toegedaan.
Partijen gingen toen in onderhandeling met elkaar, maar inmiddels is bekend geworden dat ook dit spaak is gelopen. De VRTS vraagt alle leden om in hun nieuwsuitzendingen, praatprogramma’s en actualiteiten programma aandacht te besteden aan deze ontwikkeling en SRS te ondersteunen in deze rechtvaardige strijd tegen de SASUR.

error: Kopiëren mag niet!