Rusland: ‘Liever nu, dan verraad van KTPI op 26 mei’

dblogoVoorzitter Gregory Rusland van de Nationale Partij Suriname (NPS) zegt aan Dagblad Suriname dat de V7 (VHP, NPS, PL, BEP, SPA en DA ‘91) op grond van de historie van Suriname reeds voorbereidingen had getroffen voor het geval de Kerukanan Tulodo Pranatan Inggil (KTPI) inderdaad uit de combinatie zou stappen. Volgens Rusland is hij daarom blij dat Willy Soemita van de KTPI nu zijn intenties heeft laten blijken, dan dat hij zo een streek op 26 mei zou uithalen. De KTPI is zondagavond uit het samenwerkingsverband V7 gestapt. KTPI-voorman Willy Soemita deelde Chandrikapersad Santokhi in De Olifant aan de Mr. Jagernath Lachmonstraat mee dat hij niet instemt met de toebedeelde posities binnen V7 en dat daarover praten geen zin meer heeft. Het gaat om de eerste plaats in Commewijne, nummer 2 in Para en de 11de plek in Paramaribo. Deze partij had ook onder andere in Wanica een plaats gewild. De plek in Commewijne en Para was van Pertjajah Luhur (PL).
Toen het reeds duidelijk was dat de KTPI uit de boot zou stappen, zei PL-voorzitter Paul Somohardjo reeds dat die posities dan terug zullen komen naar zijn partij. Ook de samenwerking op het niveau van districtsraad en ressortraad is stopgezet. De NPS-voorzitter herinnert nog het zogenaamde verraad van Soemita, waarmee de Wijdenbosch-regering in 1996 werd geformeerd. De directe aanleiding voor de KTPI was het feit dat de partij bij de regeringsonderhandelingen maar 2 ministerszetels kreeg toebedeeld in plaats van het geëiste aantal van 3.
Ook het mogelijk meeregeren van de toenmalige Javaanse partij, Pendawa Lima van Paul Somohardjo, zou een heet hangijzer zijn geweest. De KTPI-leider hanteerde dezelfde wijze van onderhandeling en ging zogenaamd terug naar zijn eigen partij om zaken te bespreken. Uiteindelijk kwam Soemita terug met het harde besluit, dat hij in feite al lang als voorzitter had genomen. Vanuit de NPS wordt volgens Rusland niet alleen gekeken naar de huidige situatie met betrekking tot de partijen, maar ook naar de historische achtergronden hiervan. ‘Wij gaan ervan uit dat naarmate de tijd verstrijkt politieke partijen leren dat er ruimte gecreëerd moet worden voor mensen en partijen om toekomstgericht te kunnen werken. Toch wordt er rekening gehouden met gevallen in het verleden en moet een partij altijd antwoorden klaar hebben indien zulke situaties zich wederom voordoen’, aldus Rusland.

error: Kopiëren mag niet!