Voorzitters hoofdstembureaus worden woensdag beëdigd

dblogoMinister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken (Biza) deelde gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) mee dat aanstaande woensdag de districtscommissarissen van de verschillende districten beëdigd en geïnstalleerd zullen worden tot voorzitters van het hoofdstembureau van hun respectievelijke district. De bewindsman reageerde op een vraag van NF/SPA-assembleelid Guno Castelen die parlementsvoorzitter Jennifer-Geerlings Simons vroeg om na te gaan in hoeverre nodige organen voor de adequate organisatie van de verkiezingen reeds zijn ingesteld. Dc Rawien Jiawan van Saramacca is gisteren vervangen door de ex-dc van Nickerie, Lakshminarain Doebay. Aangezien dc Mohamed Kasto van Para wegens ziekte niet in staat is om zijn taken naar behoren uit te voeren, zal zijn post worden waargenomen door één van de vijf districtscommissarissen van Sipaliwini. In Sipaliwini is de dc van Boven Suriname, Armand Jurel, voorzitter van het hoofdstembureau. De SPA- parlementariër vroeg ook om na te gaan hoe de voorbereidingen van de verkiezingen verlopen. Volgens de parlementariër zou hij opgemerkt hebben dat het behoorlijk druk is bij diverse commissariaten waar mensen op basis van advertenties zich hebben aangemeld voor werkzaamheden op stembureaus. Namens de oppositie wilde Castelen daarom weten hoe het gesteld is met de organisatie van de verkiezingen.
De minister gaf aan dat de organisatie van de verkiezingen goed verloopt. Het enige dat volgens hem straks wel een rol zal spelen, is het budget van het ministerie dat niet voldoende zal zijn om het verdere werk te kunnen verrichten. Leilis verwees naar het belang van de behandeling van de begrotingen, waarin de kosten voor de organisatie van de verkiezingen van mei 2015 ook zijn opgenomen. Het ministerie heeft daarom naast de indiening van zijn begroting ook een suppletoire begroting ingediend. Volgens Leilis is de aanvullende begroting van SRD 80 miljoen ingediend om naar zijn zeggen ‘safe te spelen’. Het ministerie was genoodzaakt dit te doen, omdat de begrotingsbehandeling voor het dienstjaar 2015 maar niet kan aanvangen. De verkiezingen van 25 mei 2015 zullen de Staat Suriname ruim 101 miljoen Surinaamse dollars kosten. Echter, op de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken is hiervoor SRD 85 miljoen uitgetrokken. Behalve SRD 101 miljoen heeft De Nationale Assemblee (DNA) SRD 18 miljoen gereserveerd voor de benoeming en de installatie van een nieuw parlement en de verkiezing en installatie van een nieuwe president en vicepresident. De organisatie van de verkiezingen ondervindt tot nu toe geen stagnatie, verzekert Leilis. Zodra de zaken in het parlement zijn afgerond, kan Biza overgaan tot het verrichten van verdere werkzaamheden.

error: Kopiëren mag niet!