Somohardjo: ‘Soemita kan NDP-coup niet ondersteunen’

Somohardjo (3).1Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), zegt aan Dagblad Suriname dat hij er niet in gelooft dat de Kerukanan Tulodo Pranatan Inggil (KTPI) de samenwerking binnen de V7 (VHP, NPS, PL, KTPI, BEP, SPA en DA’91) zal verlaten om vervolgens een andere koers op te gaan. ‘Soemita kan de NDP-coup niet ondersteunen’, stelt de politicus zelfverzekerd. De besprekingen van de leiders van V7 hebben afgelopen zaterdag een onverwachte wending genomen. KTPI-voorzitter Soemita deelde kort na de besprekingen mee dat hij zijn mandaat als onderhandelaar teruggeeft aan het hoofdbestuur van de partij. Hij zou ontevreden zijn over de onderhandelingen op DNA-niveau. Met de stap van Soemita zou de samenwerking binnen de combinatie in gedrang zijn gekomen. Somohardjo zegt dat hij tot nu toe niet gemerkt heeft dat de KTPI-leider andere plannen zou hebben. Vooralsnog vindt hij het een normale zaak dat Soemita iemand anders binnen zijn partij laat voordragen om de onderhandelingen voort te zetten. ‘De verhalen rond ontevredenheid van Soemita verwijs ik naar het rijk der fabelen. Het is mogelijk ook nog één van de zoveelste couppogingen van de Nationale Democratische Partij (NDP). Na de staatscoup, telefooncoup en parlementscoup willen zij ook nog een KTPI-coup’, benadrukt de politicus.
Somohardjo stelt dat een partner zelfs na de verkiezingen niet zonder meer terug kan treden, wanneer die al het woord heeft gegeven om samen te werken. ‘Ik weet het niet, maar ik zeg dat het in mijn ogen zo is dat je niet kan weggaan als je in een samenwerking bent. Dit, omdat in die behaalde zetels ook stemmen zijn van andere partijen.’ Hij kijkt daarom ook niet terug naar het zogenaamde verraad van Soemita, waarmee de Wijdenbosch-regering in 1996 werd geformeerd. De directe aanleiding voor de KTPI was het feit dat de partij bij de regeringsonderhandelingen maar 2 ministerszetels kreeg toebedeeld in plaats van het geëiste aantal van 3. Ook het mogelijk meeregeren van de toenmalige Javaanse partij, Pendawa Lima van Somohardjo, zou een heet hangijzer zijn geweest. De KTPI-leider hanteerde dezelfde wijze van onderhandelen en ging zogenaamd terug naar zijn eigen partij om zaken te bespreken. Uiteindelijk kwam Soemita terug met het harde besluit, dat hij in feite al lang als voorzitter had genomen. Daags na de verkiezingen van 1996 legde Soemita uit dat de Frontcombinatie ten onder is gegaan aan arrogantie. Reeds vóór de verkiezingen werd samenwerking met bepaalde partijen, met name de NDP, uitgesloten, en in dat standpunt volhardde men ook nadat de partij van ex-legerleider Desi Bouterse, nu president, als grootste partij uit de bus was gekomen. ‘Doordat het Front anderen uitsloot, heeft het zichzelf uitgesloten. Het antwoord van het electoraat was duidelijk. Het heeft ons de opdracht gegeven met andere partijen in overleg te treden’, zei Soemita toen. Geruchten deden toen de ronde dat Soemita een miljoen Amerikaanse dollars op een Arubaanse bankrekening overgemaakt zou hebben gekregen.
Somohardjo zegt dat hij het vertrouwen heeft dat de oude Javaanse leider zich niet meer zal terugbrengen naar een positie, waar hij zijn eigen partij meer schade zal toebrengen. Hij kijkt daarom niet meer terug naar zaken die in het verleden zijn gebeurd. ‘Als hij met ons blijft, gaan wij elkaars lot verbinden. Men moet leren vergeven. Anders gaan wij maar blijven kijken en geen stap vooruit gaan.’ Tussen Somohardjo en Soemita heerst een eeuwige rivaliteit om het leiderschap van de Javanen. Van geruchten over een mogelijke vorming van een Jawa blok, met als basis de KTPI, zou Somohardjo ook niet op de hoogte zijn. De politicus stelt dat de vorming van zogenaamde etnische blokken anno 2015 weinig zin heeft, omdat de meeste partijen meer of min overgestapt zijn naar een multi-etnische samenstelling. Was het volgens hem zo dat de PL eens als een Javaanse partij was opgericht, inmiddels zou die uitgegroeid zijn tot een partij met verschillende gezichten. Ook Soemita verwijst deze geruchten naar het rijk der fabelen.
De KTPI mag de lijst trekken in Commewijne. In Paramaribo is de partij op de 11de plaats geëindigd. Volgens de PL-leider moet naar de realiteit gekeken worden dat het hier gaat om een combinatie van 7 partijen, waar hoe dan ook ingeleverd zal moeten worden. Dit zorgt volgens hem ervoor dat alle partners in bepaalde districten hun misnoegen over de positionering zullen uiten. ‘Als hij alleen gaat, kan hij alle 51 plaatsen invullen, maar komt hij wel binnen?’, vraagt de politicus zich af. Dinsdag moeten de besprekingen formeel afgesloten worden. Somohardjo hoopt dat zaken dan zover zijn, omdat hij woensdag naar het buitenland moet vertrekken. Op 16 maart 2015 moet de inschrijving van de partijen c.q. combinaties plaatsvinden bij het Centraal Hoofd Stembureau (CHS). Het streven van de PL-leider is om minimaal een maand voor die tijd alles rond te hebben.
FR

error: Kopiëren mag niet!