Cheung keert naambord om in afwachting op nieuwe zitplaats

kcHEUNGParlementariër Noreen Cheung, die onlangs een eigen fractie binnen De Nationale Assemblee (DNA) is gaan vormen, zei gisteren kort voor de aanvang van de openbare vergadering aan Dagblad Suriname dat zij inmiddels een goed gesprek met assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft gehad betreffende de toewijzing van haar nieuwe zitplaats binnen het parlement. Volgens de politica heeft Simons toegezegd mogelijkheden hiertoe te bekijken en zal zij dit vandaag, dinsdag 10 februari, doen tijdens de huishoudelijke vergadering. In afwachting daarop heeft zij besloten haar naambord tijdens de openbare vergadering om te keren. Volgens de parlementariër is de stap simpel, omdat zij haar oude zitplaats niet meer waardig beschouwt. De stap betekent volgens haar ook dat zij tot de aanwijzing van de nieuwe zitplaats op elk vrije DNA-stoel plaats kan nemen. Cheung zegt dat in geval Simons nalaat te voldoen aan haar verzoek, zij stappen zal bekijken om in protest te gaan. Met de toezegging van de voorzitter denkt zij echter niet dat er een situatie zal ontstaan waarbij zij ‘op een tafel zal moeten staan om te gillen’.
Cheung blijft erbij dat haar oude fractie NDP, het recht niet heeft om de door haar ingevulde zetel terug te vragen. Zij gaat ervan uit dat het volk zijn stem op haar bij de verkiezingen van 2010 heeft uitgebracht. Hierdoor zou het volk alleen het recht hebben om de zetel terug te vragen. “In geval zij de zetel toch terug willen, zeg ik: ‘wacht maar tot 25 mei!’”, aldus de politica. Zij stoort zich daarom niet aan de negatieve uitspraken van haar ex-partijleden, en voornamelijk parlementariër Rashied Doekhie, die aangeven heeft dat de politica ‘lelijk op haar bek zal vallen’. Volgens Cheung heeft zij genoeg negatieve dingen meegemaakt in het verleden. “Waarom zou ik nu dan reageren? Voor mij is het belangrijk dat het parlementaire werk wordt voortgezet”, zegt de volksvertegenwoordiger.
De parlementariër benadrukt dat de directe aanleiding voor haar uittreden uit de paarse partij gezocht moet worden bij de vele beloftes die de huidige regering nagelaten heeft waar te maken. Aangezien zij grotendeels voorkeur geniet bij de Chinese gemeenschap, heeft zij meerdere verzoeken aan de regering gericht met uiteindelijk geen enkele realisatie. Het zou onder meer gaan om de behandeling en aanname van de dierenbeschermingswet, het opzetten van een boeddhistische tempel en een algemene markt en begraafplaats voor alle Surinamers. Volgens Cheung is het belang van de dierenbeschermingswet groot, omdat deze ook volle ondersteuning geniet van een groot deel van de gemeenschap. De andere aangehaalde zaken zouden elke Surinaamse burger goed doen, omdat deze niet alleen voor de Chinese gemeenschap, maar voor een ieder beschikbaar zouden zijn. “Echter ziet de regering het belang van deze verzoeken niet in en word ik in mijn werk beknot”, benadrukt Cheung.
De politica zegt dat de reden van haar overstap verder reikt dan slechts het niet realiseren van doelen. De durf van vele NDP’ers als Imro Manglie, Badrisein Sital en Charles Pahlad, om openlijk over de corruptie binnen de partij en regering te praten, hebben zeker veel aandacht van haar getrokken. Dit is hoe zij zelf gemotiveerd raakte om tegen de vele wantoestanden binnen de partij te spreken. Vooralsnog stelt Cheung niet toegetreden te zijn tot een andere partij en heeft zij nog geen plannen om dat te doen. “Ik krijg wel aandacht van alle kanten, maar de beslissing hangt af van de steun die ik krijg van mijn achterban. Vooralsnog stel ik de droom en wensen van elke burger voorop”, aldus Cheung.
FR

error: Kopiëren mag niet!