Weg naar Zee wacht al 20 jaar op aanpak zeedijk

Bewoners Weg naar Zee wachten nogsteeds op aanpak zeedijk.1
Bewoners Weg naar Zee wachten nogsteeds op aanpak zeedijk.2Bewoners van de Henry Fernandesweg te Weg naar Zee zijn de nalatige houding van opeenvolgende regeringen al beu. Pandit Ramon Bajnath zegt aan Dagblad Suriname dat het intussen al 20 jaar is dat hij en anderen nog wachten op een structurele aanpak voor de zeedijk in dit gebied. Erosie heeft land weggespoeld en wel een kilometer inwaarts. Indien niet op tijd wordt ingegrepen, kan nog meer land weggespoeld worden. Op dit moment dreigt de 7 km lange zeewering weggespoeld te worden, waardoor landbouwgronden van de bewoners ook in gevaar komen. Volgens Bajnath kan het probleem goedkoop met behulp van walaba-palen en stenen worden opgelost. Indien de regering voor het nodige materiaal kan zorgen, kunnen de bewoners zelf de dijk bouwen.
Het probleem met de zeedijk in dit gebied speelt al jaren, maar geen enkele regering heeft tot nu toe daden laten zien. De buurtbewoners hebben volgens Bajnath al verscheidene keren bij de regering aangeklopt, zonder het gewenste resultaat. ‘Zij geven allemaal aan dat er een haalbaarheidsstudie zal worden verricht en dat een betonnen dijk zal komen. Intussen zijn wij al twee decennia verder en zien wij noch een haalbaarheidsstudie noch een betonnen dijk.’ Volgens Bajnath zou de regering een deel van de Euro 130 miljoen van haar treinproject kunnen besteden aan de aanpak van deze veel grotere problematiek. ‘De bouw van de dijk van Weg naar Zee naar Leonsberg is een nationale zaak. Daarom moet elke Surinamer een bijdrage hiertoe leveren.’ Bajnath, die voorzitter is van de Stichting Bedevaart en Wandelpark Weg naar Zee, stelt voor dat de president, vicepresident en de ministers maandelijks SRD 15.000 bijdragen voor de bouw van de dijk. Ook de DNA-leden moeten SRD 10.000 per maand inleveren. ‘Tijdens de politieke campagnes is toch altijd gezegd dat zij echte nationalisten zijn en dat Suriname hun dierbaar is? Laten ze nu hun bijdrage leveren’, zegt Bajnath.
Overnachten voor kabinet president
Bajnath is bang dat Weg naar Zee straks zee wordt. ‘De president wil dat we de voedselschuur van de Caricom worden, dan moet hij ervoor zorgen dat Weg naar Zee, een van de grootste landbouwgebieden van Suriname, beschermd wordt.’ Middels verschillende brieven heeft hij aandacht van de regering gevraagd. Naast de beloften en bezoeken van verschillende ministers hebben een bezoek en een vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) ook niet veel opgeleverd. Bajnath zegt dat hij en de bewoners overwegen om naar het kabinet van de president te stappen en daar te overnachten totdat president Desi Bouterse eindelijk een oplossing brengt. Het ministerie heeft intussen de ingenieursbureaus Sunecon en Syntec aangetrokken om de huidige situatie bij Weg naar Zee te bestuderen. Het wachten is op de uitkomst van de studie. Tijdens springvloed is verschillende keren door OW besloten om een kleidam te bouwen. Deze kleidam is een voorlopige oplossing ter bescherming van de landbouw en bewoners te Weg naar Zee.
FR

error: Kopiëren mag niet!