Henk Naarendorp: ‘Zonder eenheid zou de houtsector verloren gaan’

Concessiehouders betalen SRD 5 aan concessierechtNa een spannend jaar is eindelijk de kogel door de kerk. De overheid, de vertegenwoordigers van de houtsector en de voorzitter van de Kamer van Koophandel en Fabrieken zijn overeengekomen dat per 1 januari 2015 het jaarlijks te vorderen concessierecht per hectare SRD 5 wordt. De betaling mag per kwartaal, dus 4 keer per jaar, geschieden. Dit werd op 30 januari bekend gemaakt op een informatiebijeenkomst inzake de resultaten van de gesprekken tussen de overheid en de houtsector.
Henk Naarendorp, voorzitter van KKF, gaf aan dat zonder eenheid in de houtsector de sector verloren zou gaan. De missive waarbij het bedrag van de concessierechten, zonder voorafgaand overleg met de sector, werd verhoogd naar SRD 20 is naar zeggen van Narendorp vernietigd. Een concessiehouder haalde aan dat er heel wat speculatieve activiteiten plaatsvinden met concessies en de overheid dit stimuleert ‘door concessies uit te geven aan mensen die niet eens een
laars hebben’. ‘Deze regering had deze zeer hoge concessierechten opgelegd om juist deze speculanten te ontmoedigen’, reageerde Naarendorp. ‘Er zijn nog meer problemen. Dit was pas een deel. Het grootste goed dat we hierin hebben kunnen bereiken, was de eenheid binnen de sector en dialoog om door te kunnen gaan’, meent de KKF-voorzitter.
Vroeger betaalden de concessiehouders $5.50 of $6 aan retributie op hout, houtproducten en bosproducten. Het vastgestelde tarief voor retributie komt nu op $3.95 te staan. Dit systeem moedigt volgens Siegfried Markiet, voorzitter Platform Houtsector Suriname, producenten aan om meer te produceren. ‘Want hoe hoger de productie, hoe meer korting men krijgt op de retributie, waardoor de compensatie met de concessierechten heel erg hoog is’, legt Markiet uit.
André Soeltansing, voorzitter van de Algemene Surinaamse Houtunie (Ashu), gaf een uiteenzetting van de onderhandeling zelf. ‘Op de laatste avond is het hard gegaan. We kregen even het gevoel van ‘dit bost vandaag’. Dit gevoel was sterk, omdat de regering nergens kon verklaren hoe zij van 5 cent naar SRD 20 is beland. Er zijn meer zaken die op dit moment spelen. Wij hebben ons vooralsnog geconcentreerd op concessierechten. We hebben wel duidelijk bij de minister aangegeven dat er meer zaken zijn’, vertelde de Ashu-voorzitter. De concessiehouders betalen voor het jaar 2014 SRD 0.05 per hectare en niet SRD 5. ‘Dit moet ook gezegd worden, omdat het de regering haar grootheid is’, besloot Soeltansing.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!