Adron trekt veredelaars uit Guyana aan

Het stichtingsbestuur van het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum (Adron), onder leiding van Johnny Mahespalsingh, is momenteel bezig met het reorganiseren van het instituut. Bestuurslid BramhdewRampedarath geeft aan dat één van de beleidspunten van het huidig bestuur is het aantrekken van een veredelaar. Het instituut beschikte eerder niet over een veredelaar. Hij zegt dat er samen met de minister van LVV een zekere Gomes uit Guyana is aangetrokken voor het veredelen van nieuwe rijstrassen. Volgens Rampedarath heeft Gomes samen met een veredelaar in Guyana twee nieuwe rijstrassen ontwikkeld. Hij zegt dat het in de bedoeling ligt om padie uit Guyana te halen om nieuwe rijstrassen te ontwikkelen. Rampedarath geeft verder aan dat er steeds meer deskundigen zullen worden aangetrokken om de rijstsector tot grotere hoogte te tillen.
Gomes is na drie maanden klaar met zijn werkzaamheden in Guyana en dan komt hij naar Suriname, waarna hij ingezet zal worden op het Adron. De komende drie maanden zal hij Suriname blijven bezoeken. Volgende maand zal de minister van LVV mogelijkheden bekijken om permanente veredelaars aan te trekken uit India. ‘Hij is een patholoog in de rijstsector en is multi-inzetbaar voor de rijstsector en groentesector’, zegt Rampedarath over Gomes. Gomes zal de rijst-en groenteboeren heel veel voorlichten over hoe zij beter hun gewassen kunnen telen. Daarnaast kunnen zij voor nadere informatie over de problemen met betrekking tot hun aanplant bij hem terecht. Verder zullen er studenten van de studierichting Agrarische Productie van de Anton de Kom Universiteit gehaald worden on getraind te worden in het veredelen van rijstrassen.

error: Kopiëren mag niet!