NDP-parlementariërs vragen onderzoek naar illegale praktijken Jogi

Frontfoto 1De assembleeleden Rachied Doekhie, Theo Vishnudatt en Amzad Abdoel van de Megacombinatie hebben gisteren een brief gedeponeerd bij het Openbaar Ministerie (OM). De drie parlementariërs, onder leiding van Doekhie, vragen ondersteuning van waarnemend procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday bij een onderzoek, waarbij arbeiders van Milieubeheer (Openbaar Groen) misbruikt zouden zijn door NF/VHP-assembleelid Mahinder Jogi. De brief is ondertekend door zeven fractieleden. De arbeiders bij Milieubeheer verwijten Jogi al geruime tijd misbruik van hen te maken. Het merendeel van de arbeiders is na de verkiezingen van 2005 door tussenkomst van Jogi aan werk geholpen. Volgens de arbeiders was Jogi van 2005 tot 2010 chef in Saramacca van Milieubeheer en heeft hij hun onder druk en bedreiging ingezet om bouwwerkzaamheden op twee van zijn privéterreinen in Saramacca te verrichten.
Jogi zou een houtbedrijf aan de Chandisawweg hebben, waar werkers van Milieubeheer tegen hun wil moesten werken onder kantoortijd. Volgens hen moesten zij ook op het privéterrein van Jogi te Damboengtong groenten planten. Zij zouden ook onder dwang voor de VHP vlaggen hebben geplaatst. De beloning was dat de personeelsleden op vrije dagen niet ingezet werden en wat geld kregen. Arbeiders die weigerden werkzaamheden voor Jogi te verrichten of enige affiniteit hadden met een andere politieke partij, werden met overplaatsing naar een andere werklocatie, verder van huis, bedreigd. Uit vrees voor rancune hebben deze arbeiders van Milieubeheer eindelijk in maart 2014 een brief geschreven naar de pg voor onderzoek tegen Jogi. Een afschrift hiervan is ook gedeponeerd bij De Nationale Assemblee (DNA).
Volgens Doekhie heeft hij bewust niet ervoor gekozen om deze zaken inhoudelijk in het parlement aan te kaarten, omdat deze dan op den duur op hetzelfde oude verhaal van de oppositionele leden zou lijken. De parlementariër vindt dat Jogi mag zeggen dat het om een politieke stunt gaat. Echter wenst Doekhie tegelijkertijd aan te geven dat deze zaak niet specifiek gericht is tegen Jogi, maar tegen de mensen die schreeuwen over corruptie. De NDP- parlementariër zegt dat hij zijn brief onderbouwd heeft met verwijzing naar jurisprudentie over soortgelijke zaken.
Jogi vindt dat er politiek met de zaak wordt bedreven en ontkent ooit chef te zijn geweest van Milieubeheer Saramacca. De VHP-parlementariër zei in een eerder interview dat wel mensen in hun vrije tijd voor hem gewerkt hebben en daarvoor ook zijn betaald. Dit heeft hij telkens weer moeten aangeven, maar blijft men deze zaak onnodig aankaarten. Hij hoopt dat Doekhie ook meteen aan de pg vraagt om het onderzoek in te stellen naar malversaties met zandleveringen in Nickerie. De parlementariër zei afgelopen donderdag aan aanwezige journalisten op DNA dat een neef van Doekhie werk gekregen had en in plaats van 30.000 kubieke meter zand de hoeveelheid opgevoerd heeft naar 60.000 kubieke meter zonder dat er meer wegen zijn bijgekomen. Het dossier en reçu’s zijn volgens hem sinds 2012 gedeponeerd bij de pg. Doekhie vindt echter dat Jogi duidelijk met bewijzen moet komen dat hij ooit zand gekocht of gehad heeft. Als DNA-lid is hij betrokken in alles van het district Nickerie. Het is volgens hem een beleidsaangelegenheid en heeft Jogi geen poot om op te staan. Hij daagt Jogi uit om deze stukken dan ook bij de pg te deponeren. ‘Hij moet niet bla bla bla doen’, stelt de parlementariër uit Nickerie. Doekhie en Vishnudatt beweren dat Jogi zelf zand in het verleden heeft gestolen.
FR

error: Kopiëren mag niet!