Goedkeuring formatieplan on hold vanwege politiek

Bronnen binnen het Korps Politie Suriname bevestigen tegenover Dagblad Suriname dat de ontevredenheid, die momenteel binnen het Korps Politie Suriname (KPS) heerst onder de hoofdofficieren en officieren, te maken heeft met een probleem tussen minister Edward Belfort van Justitie en Politie en de korpschef. Dagblad Suriname verneemt dat in een oplichtingszaak van Marowijne de afhandeling niet naar de zin is geweest van Abop-voorzitter Ronnie Brunswijk. Een zekere verdachte was opgebracht voor verhoor in verband met een percelenkwestie. Omdat er onvoldoende bewijs tegen de verdachte was, werd hij na verhoor heengezonden door de politie. Deze verdachte is kennelijk overgelopen naar de paarse partij, dit zeer tegen de zin van de Abop-topper. Hij heeft zijn ontevredenheid over het politieoptreden politiek aangewend om het formatieplan dat door de korpschef was ingediend, te torpederen. Dit heeft kennelijk gemaakt dat de minister ondanks de goedkeuring die hij eerder aan dit plan had gegeven, het niet heeft getekend.
De politiefunctionarissen hebben langer dan drie jaren hard gewerkt aan een reorganisatieplan van het KPS. De korpsleiding heeft in november vorig jaar de nieuwe organisatiestructuur en een nieuw formatieplan voor officieren bij de minister ingediend. Deze twee belangrijke documenten zijn ondanks aandringen nog niet goedgekeurd. De hulpofficieren en vooral de hoofdinspecteurs van politie wachten op hun welverdiende bevordering, waardoor ook doorgroei voor anderen mogelijk is. De korpschef heeft na enkele weken wachten, deze kwestie voorgelegd aan de president. Dit is tegen het zere been van de justitieminister, die zich overgeslagen en gedesavoueerd voelt.
Ondertussen zijn de hoofdofficieren en officieren die in een stuitrang zitten de gebeten hond. Zij hebben de voorzitter van de politiebond gevraagd op korte termijn een vergadering uit te schrijven.

error: Kopiëren mag niet!