Castelen: ‘DOE-fractie heeft gestemd voor muilkorven’

NF/SPA-assembleelid Guno Castelen is teleurgesteld over het stemgedrag van DOE- parlementariër Carl Breeveld tijdens de huishoudelijke vergadering gisteren. Breeveld heeft voor inkorting van de spreektijd tijdens de algemene beschouwingen gestemd. De oppositionele fracties NF, BEP en PL hebben nu twee uur spreektijd en de DOE-fractie een half uur. De coalitie en coalitiegelieerde fracties hebben in totaal 3 uur. Tijdens een eerder fractieleidersoverleg was afgesproken dat alle leden een uur spreektijd zouden krijgen om hun zegje te doen. NF-fractieleider Radjkoemar Randjietsing vond toen al dat de tijd te kort was, omdat dit uur in 3 ronden gesplitst moet worden om 17 ministeries te bespreken.
‘De DOE-fractie heeft gestemd voor muilkorven. Hierdoor wordt het parlement beperkt in zijn tijd’, zei een ontstemde Guno Castelen aan aanwezige journalisten. Hij is er niet over te spreken dat de spreektijd, die tijdens de eerdere fractieleidersoverleg was overeengekomen, tegen de afspraak in grof is teruggebracht. Het voorstel van parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons is met 26 stemmen aangenomen. In totaal hebben 22 leden tegen het voorstel gestemd. Hieronder bevonden zich ook Charles Pahlad, Noreen Cheung, Harish Monorath en Premdew Lachman. De oppositie was ook met een tegenvoorstel gekomen, waarbij een uur voor elk van de 3 fracties was gevraagd. Voor DOE zou nog een aangepast voorstel komen. Dit voorstel is afgewezen.
Breeveld zelf ontkent dat hij meegewerkt heeft aan muilkorven. Volgens hem is er weken lang niet vergaderd, waardoor de spreektijd logischerwijs ingekort zou moeten worden, indien alle zaken binnen korte tijd afgerond moeten zijn. Van het woord ‘muilkorven’ zou volgens hem in dit geval helemaal geen sprake zijn, omdat het dan zou betekenen dat het woord helemaal niet gevoerd zou mogen worden. Mensen worden volgens hem daarom betaald om aanwezig te zijn in ’s lands vergaderzaal om in belang van het volk te vergaderen. Echter kiezen zij ervoor om de vergaderingen te boycotten met hun ‘geen quorumtechnieken’. Hij heeft altijd quorum verleend ‘en dat weet het volk van Suriname zelf’. ‘Er was een voorstel en op basis van de realiteit ben ik akkoord gegaan met dat voorstel’, aldus de DOE-parlementariër.
FR

error: Kopiëren mag niet!