VHP Commewijne zal zich verzetten tegen positieverdeling

Leden van VHP-kernen te Commewijne waren gisteren in een spoedvergadering bijeen. Op de vergadering waren alle 4 mogelijke kandidaten van de VHP voor Commewijne aanwezig. Zaken zijn op deze vergadering volgens de huidige VHP-parlementariër voor Commewijne, Sheilendra Girjasing, van alle kanten bekeken en de gelederen hebben besloten zich te zullen verzetten tegen het vermeende besluit om de KTPI de voortrekkerspositie te geven in Commewijne. De leden zeggen naar de voorzitter van hun partij, Chandrikapersad Santokhi, te zullen stappen. Zij zijn van mening dat er geen ‘zwakke partij’ als trekker kan worden geplaatst. Omdat de KTPI een kleine partij is, zal alles erop geconcentreerd zijn om de zwakke partij de eerste zetel te bezorgen, redeneren zij. De kiesdeler komt op 3.000 neer. Girjasing stelt dat de VHP de zetel voor de KTPI zal moeten binnenhalen bij een dergelijke positieverdeling. ‘De KTPI is nu jammer genoeg een gespleten partij en kan geen 1.800 stemmen meer garanderen, omdat een deel van die stemmen naar KTPI Nieuwe stijl zal gaan’, meent Girjasing. ‘Onze achterban is wakker geschud. Mensen van alle ressorten waren op de vergadering aanwezig. Wij hopen dat de onderhandelingen nog niet afgesloten zijn en er nog verandering komt. Wij zijn absoluut niet tevreden. De positieverdeling moet veranderd worden, anders ziet het er niet goed uit voor de totale combinatie. We zullen dan zien wie nog enthousiast is als blijkt dat men in een open ravijn zal springen.’
Girjasing verduidelijkt dat het hier niet om de VHP gaat, omdat deze partij volgens hem op eigen kracht kan binnenkomen. ‘Maar het gaat om de totale winst en met deze strategie haal je geen totale winst.’ De belangen zijn volgens hem veel te groot om ‘foefjes’ uit te halen. ‘Men moet hiervoor niet blind zijn bij de onderhandelingen. Als iets niet goed bevonden wordt, moeten partijen dat ook gewoon tegen elkaar kunnen zeggen en niet de mond blijven dichthouden. Dat is de nieuwe politiek.’ De parlementariër geeft voorts aan dat de grootste partijen moeten trekken en dat VHP Commewijne daarom liever de PL op de voortrekkerspositie ziet. ‘Men moet ophouden kleine partijen naar voren te duwen om over de ruggen van anderen winst te behalen.’
Het parlementslid Girjasing is in de afgelopen periode bijzonder zichtbaar en actief geweest in het district welke hij vertegenwoordigt. Op de vraag of hij niet in staat zal zijn, indien hij kandidaat wordt, om met een gedegen campagnevoering op eigen kracht en wel met voorkeursstemmen binnen te komen, geeft hij aan dat dit heel moeilijk zal zijn met deze positieverdeling, omdat veel stemmen naar de KTPI zal gaan als te zijn de kleinere partij. Bij de verkiezingen van 2010 verliet Girjasing de BVD en sloot zich aan bij de VHP. Hij werd toen als VHP-kandidaat op de lijsttrekkerspositie geplaatst voor Commewijne. Het NF haalde in 2010 28.25% van de stemmen in Commewijne, terwijl zij in 2005 nog 49.41 % van de stemmen haalde in dit district. De BVD haalde in datzelfde verkiezingsjaar 10.34% en MC 28.8% van de stemmen in Commewijne. In 2005 haalde de MC slechts 7.95% van de stemmen in Commewijne.

error: Kopiëren mag niet!