Santokhi: ‘In de rechtszaal zal ik meer bewijzen presenteren’

66 jaar VHPVoorzitter Chandrikapersad Santokhi van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) zegt dat hij meer bewijzen heeft waarmee hij president Desi Bouterse in de rechtszaal van repliek kan dienen. Dit zei de politicus in het actualiteitenprogramma Rashied Pierkhan’s ‘Kal Aaj Aur Kal’ (KAAK). Volgens Santokhi is de enige reden waarom Bouterse een rechtszaak tegen hem heeft ingediend, omdat hij dat niet in staat is op politieke podia te doen. Echter moet het staatshoofd niet ervan uitgaan dat hij Santokhi monddood kan maken.
Wraking afgewezen
Het Hof van Justitie heeft het wrakingsverzoek van raadsman Gerold Sewcharan, gemachtigde van de VHP-voorzitter, afgewezen. Rechter Ingrid Chhangur-Lachitjaran mag de zaak, die president Bouterse aanhangig heeft gemaakt tegen Santokhi, verder behandelen. Bouterse heeft Santokhi voor het gerecht gedaagd voor uitspraken die hij heeft gedaan op een vergadering van Pertjajah Luhur te Lelydorp op 23 november. Santokhi zei onder andere dat Bouterse de drugsmaffia van Colombia naar Suriname heeft gebracht. Hij heeft volgens de VHP-voorzitter Suriname in de greep van de drugscriminelen gebracht. Santokhi besloot via zijn advocaat de rechter te wraken, maar benadrukte dat het niet om een persoonlijke aangelegenheid gaat. De VHP-voorzitter vindt dat de rechterlijke macht in de afgelopen periode flink tegen is gewerkt door het beleid van de eiser, Bouterse. Het gaat hierbij onder andere om de aanname van de Amnestiewet, waarmee inbreuk is gepleegd in een lopend rechtsproces. Ook gaat het om de gratieverlening aan Romano Anthony Meriba, de pleegzoon van Bouterse, die door de rechter tot vijftien jaar gevangenisstraf was veroordeeld voor een roofmoord. De gratie verleend aan Meriba geschiedde zonder advies van de rechterlijke macht, terwijl hij nog zeker zes jaren uit te zitten had. De grondwet schrijft het advies voor als voorwaarde bij gratieverlening. Meriba had ook een handgranaat gegooid in februari 2002 in de tuin van de Nederlandse ambassadeur Ruud Treffers. Naast deze zaak speelt ook de afvoering van drie van de acht raio (rechterlijke ambtenaren in opleiding)-cursisten, die door rechterlijke macht waren geselecteerd en voorgedragen. De levenspartner van Santokhi maakte ook deel uit van de groep van afgevoerden. Bovendien is het ook nog deze minister van Justitie en Politie die namens deze regering herhaaldelijk heeft aangegeven dat de rechterlijke macht haar zelfstandigheid niet kan krijgen. Iets waar de rechtsprekende autoriteiten al lang naar uitkijken. Santokhi vindt dat Bouterse alle rechters jarenlang heeft ondermijnd en vraagt zich daarom af of de rechter deze zaak onafhankelijk kan behandelen.
Uitspraken waren nodig
De VHP-voorzitter zegt dat de uitspraken te Lelydorp nodig waren, omdat een heleboel jongeren tegenwoordig niet precies weten wat zich in het verleden heeft afgespeeld. Het is daarom zijn taak als politicus om op de vooravond van de onafhankelijkheidsviering aan deze jongeren uit te leggen wat er precies met het land is gebeurd in de periode na de onafhankelijkheid en in de jaren ‘80 tijdens het militaire regime. ‘Echter doet de waarheid Bouterse pijn en spant hij een rechtszaak aan tegen mij om mij monddood te maken. Ik hoef het niet alleen te zeggen. De feiten staan in documenten vastgelegd’, aldus Santokhi.
FR

error: Kopiëren mag niet!