Bouterse reageert niet op brief Stutgard

PARAMARIBO-BOUTERSE-INAUGURATIEPresident Desi Bouterse heeft niet gereageerd op de brief van voedseltechnoloog Ricky Stutgard. Vorige week vroeg Stutgard de president om met spoed ontvangen te worden, omdat hij zich zorgen maakt om het Ebola-virus, dat volgens hem nog steeds een gevaar vormt voor Suriname. Volgens Stutgard doet de Surinaamse overheid bitter weinig om te voorkomen dat deze ziekte overwaait naar Suriname. ‘De president heeft nog niet gereageerd, maar ik verwacht wel dat hij dat zal doen. Wij willen hem spreken omdat het onderwerp te serieus is.’ Het kabinet van de president vroeg Stutgard in eerste instantie om dit onderwerp verder te bespreken met Errol Alibuks. Stutgard weigerde dit en zei dat hij alleen de president zal spreken. ‘Alle officiële grensposten behoren beter gecontroleerd te worden op personen die het land binnenkomen. Vandaar dat medisch personeel daar aanwezig moet zijn. Er behoort bij elk officiële grenspost een quarantaine oftewel isoleerruimte te zijn om personen die ziek overkomen, beter te kunnen observeren. Alle officieuze grensposten moeten ontmanteld en ontmoedigd worden. Er moeten samenwerkingsovereenkomsten met landen in de regio, bijvoorbeeld Brazilië, Cuba, getekend worden die de bloedmonsters van verdachte personen in een veel kortere tijd kunnen onderzoeken dan nu het geval is met de VS’, oppert de voedseltechnoloog.
Stutgard wijst erop dat bloedmonsters sturen naar de VS weken duurt voordat het resultaat bekend is. “Maar dan is de patiënt al beter of dood. Gekeken moet worden om de bloedtesten zelf in Suriname te doen analyseren. Medisch personeel, dat zich om een potentiële zieke zal ontfermen, moet geïdentificeerd en getraind worden. Er moet voldoende veiligheidsmateriaal aanwezig zijn. Momenteel is dat niet het geval.” Tot slot zegt de technoloog ook dat er een serieuze infolijn moet komen en mediaproducten tot stand gebracht moeten worden om de burgerij te informeren. “Het BOG behoort ook een periodiek permanent voorlichtingsprogramma in de media te hebben om het volk te scholen omtrent hygiëne, voeding en ziekten. Dat is er niet.”

error: Kopiëren mag niet!