Surinaamse olieprijzen stijgen

Het ministerie van Handel en Industrie heeft per 13 januari 2015 de dieselprijs op SRD 3,63 en de prijs voor ongelode benzine op SRD 3,53 vastgesteld bij Gow2. De olieprijzen ondergaan wekelijks een verandering. Deze verandering kwam wel vreemd over, omdat per 12 januari 1 liter diesel SRD 3,47 en unleaded 3,40 kostte. Internationaal is er ook geen teken van enige stijging van de wereld oliemarktprijs. De olieprijs voor Brent Crude bedraagt US$ 48.83.
Dagblad Suriname benaderde het ministerie voor wat meer duidelijkheid omtrent dit geheel. Wat werd meegedeeld, is dat er in casu sprake is van een switch. De vorige prijs was van de Petrocaribe-overeenkomst en de huidige prijs is een resultaat van de Caricom-overeenkomst, vandaar het verschil. Wij hebben in Suriname olie-import vanuit Caricom en Petrocaribe. De aankoopwaarde van de overeenkomst van Petrocaribe is veel lager dan die van Caricom. De vorige prijs was van Petrocaribe. Dat betekent dat wanneer er wederom invoer vanuit de Petrocaribe-deal zal zijn, de prijs weer lager zal zijn. Het ministerie denkt dat deze verhoogde prijs ruim een week zal worden gehanteerd.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!