‘Nieuwe’ legerhelikopters voor verkiezingen gereed

Het is nog niet bekend wanneer de drie legerhelikopters, die door de Surinaamse overheid zijn aangekocht in India, in gebruik zullen worden genomen. Volgens de afdeling Voorlichting van het ministerie van Defensie zullen ze in ieder geval voor de verkiezingen gebruiksklaar moeten zijn. De toestellen zijn al een poosje in Suriname. De helikopters dienen nog in elkaar gemonteerd te worden. Sinds 2009, tijdens de regering Venetiaan, liep de bestelling voor 3 leger helikopters van het type Advanced Light Helikopter (ALH) Dhruv al vanuit Defensie. Het koopcontract werd uiteindelijk door oud-minister Ivan Fernald van Defensie getekend. De helikopters zullen hoofdzakelijk ingezet worden bij de kustbewaking. Speciaal voor het besturen en onderhouden van de toestellen reisden piloten en technici naar Hindustan Aeronautics Limited (HAL) in India af voor een training die zij al geruime tijd hebben afgerond. De drie helikopters zijn aangekocht via een Indiase kredietlijn en hebben elk rond 250 miljoen Rupees (5,1 miljoen US dollar) gekost. Vanuit het leger was in eerste instantie negatief geadviseerd voor de aankoop van de toestellen, omdat die ondermeer niet genoeg reikwijdte zouden hebben om het Surinaams grondgebied te bestrijken. De voorkeur ging uit naar tweedehandse helikopters uit Amerika.

error: Kopiëren mag niet!