Leiding spoedeisende hulp RKZ blikt tevreden terug op afgelopen jaar

Spoedeisende hulp RKZ dik tevreden over afgelopen jaar.1Roel Brug, coördinator logistiek op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van het Sint Vincentius Rooms Katholiek Ziekenhuis (RKZ), zegt aan Dagblad Suriname dat men dik tevreden is met het verloop van het eerste jaar van deze afdeling van het ziekenhuis. Brug, die dagelijks belast is met het reilen en zeilen op de afdeling, zegt dat de afdeling nog jong is en nog met kinderziekten te maken heeft, maar dat daaraan gewerkt wordt. Het streven is verbetering. ‘Wij zij tot nu toe tevreden over de gang van zaken. Het is nog niet allemaal wat het wezen moet, maar wij werken naar onze doelen toe.’ Brug legt verder uit dat de SEH het systeem van triage hanteert. Dit houdt in dat afhankelijk van de urgentie van het geval, de cliënt een code krijgt en aan de hand van deze code wordt de cliënt vervolgens geholpen.
‘Wij werken met hetzelfde systeem als AZ, want wij willen niet onnodig weerspannigheid. Wij hanteren ook hetzelfde tarief voor de drempelkosten en hebben dezelfde pakketten. De burgers begrijpen het systeem niet direct, maar daarom zullen wij naar buiten toe komen met informatie hierover. Bij een recent overleg tussen de SEH-afdelingen van AZ en RKZ liet AZ weten dat de afdeling SEH van RKZ voor hen een uitkomst is. De minder ernstige gevallen worden namelijk door ons opgevangen, waardoor AZ zich kan focussen op de ernstigere gevallen, waarvoor zij overigens ook over de nodige specialisten beschikt. AZ heeft sinds RKZ spoedeisende hulp verleent minder klinische gevallen gehad. Als wij onder andere hartpatiënten of grote traumagevallen krijgen, dan worden zij door ons gestabiliseerd en doorverwezen naar AZ. Omgekeerd sturen zij ook patiënten naar ons als ze de case niet kunnen behandelen’, zegt Brug.
Tijdens elke shift zijn er tenminste 2 artsen op de spoedeisende hulp van RKZ aanwezig. In het weekend, op nationale feestdagen of als de drukte dit vereist wordt een derde arts ingezet. ‘We hadden onze grootste uitdaging met de afgelopen feestmaand en waren stand by. Het is ons gelukt de drukke dagen te overbruggen. We hebben hiervoor extra mensen ingezet’, aldus Brug. De Spoedeisende Hulp van RKZ kreeg wel 50 cliënten op een dag rond de kerstperiode en in de eerste week van het nieuwe jaar zaten zij op ongeveer 60 cliënten per dag. Tussen 24 december en 31 december hebben zij ongeveer 300 cliënten gehad. Over de gehele maand december waren dat 1102 cliënten. Hierbij was er geen enkel vuurwerkslachtoffer.

error: Kopiëren mag niet!