Mogelijk grootschalige fraude op Nieuwe Haven

Mogelijk sprake van grootschalige fraude op Nieuwe Haven.1Er is mogelijk sprake van grootschalige fraude op de Nieuwe Haven. Dit melden bronnen aan Dagblad Suriname. Op de afbeelding is een BMW X-6 voertuig te zien, dat terug is op de haven. De papieren van deze BMW X-6 waren vervalst. Men probeerde deze auto onder het bedrag van USD 25000 in te klaren, terwijl het voertuig een waarde heeft van ver boven de USD 25000. Voor auto’s onder de USD 25000 wordt 50 tot 7% invoerrechten betaald, terwijl voor voertuigen boven dit bedrag 83,75% invoerrechten moet worden betaald. Ondernemers vrezen dat als dezelfde top van de douane blijft aanzitten, de kans groot is dat de haven van Suriname, de meest corrupte haven wordt van het Caribisch gebied. Uit betrouwbare bron verneemt de krant dat zelfs het Kabinet van de President zich bemoeit met het vrijgeven van de BMW X-6. Verder wordt aangegeven dat er heel veel op de haven gebeurt, maar dat slechts enkele kleine zaken in de publiciteit komen.
Onlangs is voor de zoveelste keer in de krant verschenen dat een container met drank is ontvreemd van Nieuwe Haven. De douanerecherche gaf nadien te kennen dat de zaak was onderzocht en dat het was overgedragen aan de afdeling Fraude van de politie. Navraag bij de korpschef leverde op dat deze zaak nimmer is overgedragen aan de politie. Volgens de ondernemers lijkt het erop alsof alles in de doofpot belandt. Verder geven zij aan dat de indruk wordt gewekt alsof men volgens de regels werkt en dat men alles onder controle heeft, terwijl in de praktijk blijkt dat eerlijke ondernemers de dupe worden van malafide ondernemers. Volgens hen worden stukken dagen achtergehouden door de douane, omdat zij zogenaamd op zoek gaan naar stukken uit het buitenland. Recentelijk zijn er 2 containers met sigaretten onderschept, waarop er invoerrechten van bijna 1.5 miljoen per container betaald zou moeten worden. Deze containers zouden zonder vooraf een inklaringsstuk te maken en zonder het betalen van invoerrechten de haven verlaten.
Men geeft aan dat een container niet achterhaald is, terwijl bekend is dat beide containers gevonden zijn en dat er bedragen van USD 150.000 zijn betaald aan de verantwoordelijke douanes, die gezorgd hebben dat deze zaak in de doofpot is beland. Recentelijk zijn er ook 16 containers sappen (drank) van een bekende importeur van de haven gesmokkeld als te zijn zonnebloemolie. Op zonnebloemolie betaalt men geen invoerrechten, terwijl op sappen er 34% invoerrechten wordt betaald. Verder blijkt dat steeds dezelfde inklaarders betrokken zijn bij de diverse vervalsingen. De namen van Ruby en White Boy worden hierbij genoemd. Er zijn ook zeker 8 containers met alcohol van een bekende slijterij aan de Tourtonnelaan, waarop de invoerrechten en zegelrechten hoog zijn, ingeklaard als te zijn bestemd voor doorvoer naar Brazilië. Eenmaal van de haven bereiken deze containers gewoon het magazijn van de importeurs. Er worden valse zegels gemaakt, geplakt op de dop van de flessen en ten verkoop aangeboden. Er worden veelal valse Braziliaanse namen gebruikt op de doorvoerstukken. Deze personen kunnen zogenaamd niet achterhaald worden.
Willekeur: ondernemers sturen binnenkort protestbrief naar minister van Financiën
De ondernemers vinden dat er ook sprake is van willekeur. Recentelijk heeft een bekende firma aan de Domineestraat een beschikking en vergunning gekregen van het ministerie van Financiën, dat zij al hun producten invoerrechtenvrij kunnen importeren. Jaarlijks brengt dit bedrijf vele tientallen containers het land binnen. Zogenaamd zou deze firma de goederen voornamelijk aan toeristen verkopen, welke het land uit zouden gaan. Daarom zou het bedrijf invoerrechtenvrij mogen inklaren. De overige ondernemers vragen zich niet alleen af hoe het staat met de andere importeurs, maar ook hoe eerlijk dit systeem is. De ondernemers geven aan dat zij binnenkort een protestbrief zullen richten aan de minister van Financiën. Volgens de importeurs betalen Chinese ondernemers slechts bedragen tussen de SRD 12.000 en SRD 20.000 aan invoerrechten op de containers die zij binnenhalen. Over het algemeen is het bekend dat die containers een waarde hebben van USD 100.000. Surinamers die zaken doen met Amerika zijn verplicht SRD 50.000 per container aan invoerrechten te betalen.
De douane en de minister van Financiën waren bij het ter perse gaan van de krant niet bereikbaar voor commentaar.

error: Kopiëren mag niet!