57% Surinamers gebruikt sterke drank

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een rapport uitgebracht over alcoholconsumptie wereldwijd. Het rapport heet ‘Global status report on alcohol and health 2014′. Voornoemd rapport bespreekt alcoholconsumptie in relatie tot openbare (publieke) gezondheid, geeft per land aan hoeveel mensen alcohol drinken, hoeveel liters drinkers per jaar gebruiken, welke drank, hoeveel schade zij daardoor oplopen en welke beleidsmaatregelen daartegen door overheden al dan niet genomen worden.
Het rapport bevat ook informatie over de Surinaamse Situatie. 57 % van de Surinaamse alcoholdrinkers consumeren sterke dranken, 40% gebruikt bier, 2% gebruikt wijn en 1 procent gebruikt andersoortige alcohol. In vergelijking met Trinidad & Tobago bijvoorbeeld, gebruikt Suriname minder bier en meer alcohol.
Het rapport bespreekt ook het beleidsniveau van Suriname in het kort. Suriname heeft volgens het rapport bijvoorbeeld geen nationale beleidsplan voor de aanpak van het gebruik van alcohol. Er is geen nationale monitoringssysteem. Suriname heeft wel een beleid met betrekking tot de belastingen geheven op alcohol. Met het rapport beoogt de WHO te wijzen op de nadelen c.q. gezondheidsgevolgen van alcoholgebruik. Volgens de organisatie sterven jaarlijks zo’n 3,3 miljoen mensen aan ziektes of ongevallen door drankgebruik.

error: Kopiëren mag niet!