Santokhi: ‘Gratis treinrit is afleidingsmanoeuvre paarse regering’

frontfotooppag3Voorzitter Chandrikapersad Santokhi van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat de onlangs aangekondigde vrijstelling van betaling voor bepaalde groepen, die gebruik zullen maken van de spoorverbinding, een afleidingsmanoeuvre is van de paarse regering onder leiding van Desi Bouterse. Raadsadviseur Eddy Jozefzoon, voorzitter van de presidentiele werkgroep ‘Aanleg Spoorverbinding Paramaribo-Onverwacht’, heeft onlangs laten doorschemeren dat kinderen tot 16 jaar en volwassenen boven de 60 een gratis Openbaar Vervoer (OV)- jaarkaart van de overheid zullen krijgen, waardoor zij straks niet hoeven te betalen voor transport met de nieuwe trein. Volgens Jozefzoon wordt op dit moment een onderzoek gedaan naar de prijs van een kaart voor andere reizigers. De afleidingsmanoeuvre ziet Santokhi in het feit dat er nu enorm veel weerstand bestaat vanuit de plaatselijke gemeenschap. Hierdoor wil men met een zoetmakertje komen om de gemeenschap om te kopen en achteraf, wanneer de spoorbaan al is aangelegd, fors te laten betalen. ‘De uitvoerders zien nu dat die weerstand politieke gevolgen voor de regering kan hebben’, aldus Santokhi.
Santkohi zegt dat hij ervan overtuigd is dat wanneer puntje bij paaltje komt de regering uiteindelijk alle doelgroepen fors zal laten betalen. Op dit moment wordt dit project volgens hem gepresenteerd als te zijn een verkiezingsstunt om kiezersgedrag te beïnvloeden. Volgens de politicus is de regering zich niet ervan bewust dat treinonderhoud enorm veel geld kost. ‘Men is niet nagaan of dit haalbaar is en of het qua onderhoud goed is voor Suriname’, benadrukt de politicus. De vraag is of dit terugverdiend kan worden, omdat landen die zelf miljoenen inwoners tellen, het geld nieteens kunnen terugverdienen. ‘Suriname heeft niet eens 500.000 inwoners en je gaat een traject maken voor Euro 130 miljoen? Hoe gaan de mensen, die op de tussenstations wonen, de trein pakken?’ Volgens Santokhi zal dit alles heel moeilijk voor de plaatselijke gemeenschap gaan, omdat er slechts 5 tussenstations zijn.
Jozefzoon moet een speelgoed treintje als kerstcadeau kopen en thuis ermee spelen
De politicus vindt dat Jozefzoon, die de enige is die steeds voor de uitvoer van dit project schreeuwt, een speelgoed treintje voor de kerstdagen moet kopen en flink hiermee moet spelen. Waarschijnlijk zal zijn behoefte hiermee voldaan worden, omdat geen enkele instantie iets over dit project op hun lijst heeft staan. Daarnaast moet de raadsadviseur niet komen zeggen dat politici het project proberen te torpederen. ‘Het is de plaatselijke gemeenschap die duidelijk haar misnoegen kenbaar heeft gemaakt, omdat zij niet in de voorfase betrokken was.’ De ING Bank, die voor de financiering van de Euro 130 miljoen zal zorgen, heeft eerder al Euro 3 miljoen uitgetrokken om de haalbaarheidsstudie te laten verrichten. ‘Wij gaan vragen stellen aan de president in het parlement. Deze vragen zullen ook naar ING en Strukton, de mogelijke projectuitvoerder, worden gestuurd om hun op de hoogte te stellen dat dit project nimmer in het parlement is besproken of goedgekeurd’, aldus de VHP-voorzitter. De adviseur van de president weet zeker dat de treinverbinding komt, ondanks kritiek op het plan van de overheid om deze aan te leggen. Hij verwacht er ook met de actiegroep van de bewoners en bedrijven van de Indira Ghandiweg uit te komen. Deze groep wil dat het spoor een stuk westelijker of oostelijker in de weilanden komt te liggen, zodat hun bedrijven en woningen geen last van ondervinden. Dat alternatief zou juist veel meer geld kosten, omdat de eigenaren van alle weilanden onteigend zouden moeten worden. En er zijn internationale regels die het niet toestaan landbouwgronden te gebruiken hiervoor. Vooralsnog vindt Santokhi dat de regering haar huiswerk niet goed heeft gemaakt. De VHP heeft volgens hem verschillende deskundigen, zowel in Suriname als in Nederland, geraadpleegd en de conclusie is duidelijk. De kosten zullen nimmer terugverdiend kunnen worden.
FR

error: Kopiëren mag niet!