Rusland: “NPS heeft voorlopig geen behoefte aan eigen presidentskandidaat”

De voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS), Gregory Rusland, zegt aan Dagblad Suriname dat zijn partij op dit moment geen behoefte heeft om een eigen presidentskandidaat voor te dragen. De combinatie van zeven samenwerkende partijen (VHP, NPS, PL, BEP, KTPI, SPA en DA‘91) heeft in de afgelopen periode al drie presidentskandidaten naar voren geschoven. Het gaat om respectievelijk Chandrikapersad Santokhi van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), Raymond Sapoen van de Pertjajah Luhur (PL) en Celsius Waterberg van de Partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP). Volgens de NPS-voorzitter moeten politieke organisaties rekening houden met het feit dat de algemene, vrije en geheime verkiezingen van Suriname geen rechtstreekse presidentsverkiezingen zijn. “Het zijn verkiezingen waarbij leden van politieke organisaties gekozen worden om zitting te nemen in De Nationale Assemblee (DNA) en andere volksvertegenwoordigende lichamen. Wanneer de resultaten na 25 mei 2015 duidelijk zijn, gaat dan afhankelijk van die resultaten bepaald worden hoe wij komen tot een keus van een staatshoofd en zijn vervanger”, stelt Rusland.
NPS heeft genoeg kader om elke functie te kunnen bekleden
Rusland wil wel benadrukken dat dit standpunt niet betekent dat de groene partij af zal zien van het voorschuiven van eigen kandidaten voor de verschillende posten. Wat dit betreft kent hij ook de verhoudingen binnen de verschillende partijen en ook de NPS. Hij is ervan overtuigd dat zijn partij voldoende kader en deskundigheid in huis heeft om elk functie te kunnen bekleden. Afhankelijk van de resultaten van de verkiezingen zal gekeken worden welke functies de NPS zal kunnen bekleden. Indien er nu al namen worden bekendgemaakt, zal dat volgens de voorzitter volledig afhangen van de structuren van de partij. Tot op dit moment heeft de groene partij het niet nodig gevonden om dat te doen. Rusland weet wel dat er partijgenoten zijn die op politieke podia zijn naam voor deze post naar voren hebben gebracht, maar wil duidelijk laten weten dat dit niet officieel vanuit de organisatie komt. Zo heeft hij ook zaken als ‘Greg for pres!’ vaker tijdens vergaderingen gehoord.
Het Nieuw Front (NF) heeft tijdens de verkiezingen van de president en vicepresident in het parlement in 2010 Santokhi voorgedragen als presidentskandidaat. Hierover was er binnen de VHP en het NF overeenstemming bereikt. Als kandidaat vicepresident werd Rusland voorgedragen door de NPS. Oud-president Ronald Venetiaan (NPS) besloot een stap terug te doen, na drie termijnen als president te hebben gezeten. Mede doordat de PL van Paul Somohardjo overliep, verloor het NF de strijd tegen Desi Bouterse en Robert Ameerali. Uiteindelijk kreeg Rusland de hamer van de NPS overgedragen door Venetiaan die afscheid nam van de actieve politiek. Naast de drie presidentskandidaten uit het mammoetblok hebben ook de Nationale Democratische Partij (NDP), de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (Abop) en de Partij voor Integriteit, Nationale Motivatie en Gelijke kansen (Ping) onlangs respectievelijk de partijvoorzitters Desi Bouterse, Ronny Brunswijk en Ramsoender Jhauw voor de hoogste post naar voren geschoven.
FR

error: Kopiëren mag niet!