Canada financiert Surinaamse initiatiefprojecten

CanadaVandaag de dag behoort Canada tot een van de grootste investeerders in Suriname. De Canadese ambassade hield op woensdag 17 december de launch van de Canada Fund for Local Initiatives. ‘The Canada Fund for Local Initiatives’ is een programma dat internationaal kleine maar effectieve projecten financiert. De overheid van Canada nodigt verschillende organisaties uit om hun voorstellen in te dienen, die na een screening worden gekozen voor financiering’, zegt de Canadese ambassadeur, Nicole Giles, in gesprek met Dagblad Suriname. In 2014 zijn er ook projecten gefinancierd door Canada. Een van de programma’s was bijvoorbeeld dat van het LGBT Platform. De directeur van Suriname Men United, Kenneth van Emden, was er ook bij en gaf Dagblad Suriname te kennen dat zij er zijn om aan te tonen wat er is bereikt met de ondersteuning.
Voor het jaar 2015 zijn er 2 andere organisaties succesvol door de screening gekomen. De Suriname Candy Fruit en het Vrouwen Parlement Forum zijn door de Canadese regering voor het jaar 2015 uitgekozen voor de financiële ondersteuning. ‘Suriname Candy Fruit is een prioriteit voor de regering van Canada, omdat door deze stimulans de kleine en middelgrote ondernemingen zelfstandig kunnen worden en economische groei zullen promoten in de gemeenschap’, zegt Giles. De ambassadeur gaf Dagblad Suriname te kennen dat dit een prioriteit is vanwege het feit dat Canada de waarde van klein en midden-grote ondernemerschap onderkent. In Canada bestaat 60% van het BBP uit de inkomsten van klein en middelgrote ondernemers. Vandaar dat men het zo belangrijk acht om deze ondernemers te ondersteunen.
De Canadese overheid is van mening dat vrouwen het recht hebben om een actieve rol te hebben in de politiek, en niet alleen passief bezig te zijn. ‘Internationaal gezien is het bewezen dat wanneer vrouwen voor hoge functies worden gekozen zij heel sterk in hun schoenen staan’, zegt Giles. Vandaar dat er als tweede organisatie is gekozen voor het Vrouwen Parlement Forum om de afstand tussen het actieve en het passieve kiesrecht van vrouwen te doen afnemen. De overeenkomst tussen deze twee organisaties is al ondertekend en er wordt al uitvoering gegeven aan de werkzaamheden. ‘Er is een $600 miljoen Caraïbisch regionaal ontwikkelingsprogramma van de Canadese overheid voor het Caraïbisch gebied, en Suriname is het kern begunstigde land in het programma’, voegde de ambassadeur aan toe.

error: Kopiëren mag niet!