Somohardjo: “Alle Paimins en Paimans zijn door NDP weggehaald”

Somohardjo. 1Terwijl de voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, aan de ene kant aangeeft dat de coalitie met allerlei scenario’s zal komen en met vuil zal smijten om te proberen de samenwerkende zeven partijen tegen elkaar op te hitsen, blijkt dat ook hij zich steeds hieraan schuldig maakt. De PL-voorzitter zegt aan Dagblad Suriname dat de Nationale Democratische Partij (NDP) zich in de afgelopen periode zeer raciaal heeft opgesteld richting mensen die op hem lijken. Volgens Somohardjo heeft de regering onder leiding van president Desi Bouterse kort na het uitzetten van de PL uit de coalitie, alle Javanen van de PL van hun functies verwijderd. Zelfs diplomaten, die in het buitenland vertoefden, zijn op een stille wijze teruggeroepen. “Alle Paimins en Paimans zijn door NDP weggehaald”, benadrukt de politicus. Volgens de PL-topman maakt de paarse partij steeds misbruik van alle Javanen om haar eigen doelen te realiseren. Volgens hem is geprobeerd om verdeeldheid te brengen in diverse partijen, maar het beoogde resultaat is niet bereikt. “Er zal alles aan gedaan worden om de samenwerking op assembleeniveau te frustreren”, meent de politicus. Dit is waarom hij de aanvallen uit de richting van de NDP niet correct vindt.
“NDP no lobi jampanesi”
Somohardjo heeft deze opmerking reeds in oktober tijdens een partijraadsvergadering gemaakt. “NDP no lobi jampanesi”, stelde de politicus. Hij merkte op dat de strijd van de NDP niet alleen gericht is tegen hem of de ondervoorzitters Soewarto Moestadja en Raymond Sapoen. “Het gaat om een strijd tegen wong djowo”, beweerde Somohardjo. Somohardjo meent dat vooral president Desi Bouterse zich zorgen over maakt dat er geen tweede termijn voor hem mogelijk is. “Door de samenwerking op regionaal niveau zal hij in de Verenigde Volksvergadering niet gekozen kunnen worden tot president.” De politicus is ervan overtuigd dat in De Nationale Assemblee het niet zal lukken om de tweederde meerderheid te halen. Hij heeft het initiatief genomen om de bundeling op ressortraads- en districtsraadsniveau mogelijk te maken. Op dit moment is hij ervan overtuigd dat zijn keus op Sapoen als presidentskandidaat juist is geweest. “Onze presidentskandidaat is zowel in Suriname als in Indonesië en zeker ook in Paramaribo bekend”, stelt Somohardjo. Hij weet wel dat de kracht van de kandidaat afhangt van de steun van het volk, waardoor hij op dit moment geen vergelijkingen wenst te maken met de overige kandidaten.
De PL-voorzitter heeft de paarse partij meerdere malen getypeerd als de ‘Nationale Dominante Partij’. Ook heeft hij in een bepaald stadium de coalitiepartners Abop en NDP tegen elkaar willen aanzetten door te stellen dat NDP-voorzitter Desi Bouterse, de Abop-voorzitter Ronny Brunswijk wilde afstoten toen Brunswijk zijn kandidatuur voor het presidentschap bekendmaakte. De vuilsmijterij vanuit alle politieke kampen blijkt langzaam maar zeker naar een climax te stijgen. De ene verwijt de andere voor het doen van raciale ofwel ongefundeerde uitspraken. Ook de strijd tussen VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi en minister Edward Belfort van Justitie en Politie neemt in hevigheid toe. De bewindsman heeft pas nog Santokhi beschuldigd van criminele praktijken. De oranje partij kwam terug met een tegenaanval en beschuldigde Belfort van gebrek aan daadkracht. “Belfort heeft niet eens een toilet gebouwd”, zei Santokhi onlangs.
FR

error: Kopiëren mag niet!