Productie maïszaaizaad voor meerdere doeleinden

Productie mais zaaizaad voor vele doeleinden.1Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) wil de gewasproductie stimuleren en verder tot ontwikkeling brengen. Dit is ook te merken aan de maïsvariëteit die op het terrein van LVV is geplant. Er wordt samen met Cubaanse deskundigen gewerkt aan productie van goed maïszaaizaad. Ook op Lelydorp is er een maïsvariëteit geplant. De variëteit die nu op het terrein van LVV is geplant, zal begin 2015 dienen als zaaizaad voor de landbouwers. Volgens minister Soeresh Algoe is dit een belangrijke stap naar succesvolle gewasproductie. Het ministerie zal eind februari 2015, alvast een deel van de landbouwers van zaaizaad voorzien. Er zijn twee Cubaanse deskundigen die hebben meegeholpen met het planten van de maïsvariëteit. Het heeft ruim twee jaren geduurd om dit project tot een feit te maken.

Eigen veevoer produceren

De bewindsman ziet ook toekomst in het produceren van voedsel voor dieren uit de maïsproductie. “Met de variëteit die geplant is, kan men meerdere kanten op in de agrarische sector”, meent Algoe. “Deze kan niet alleen door de mens genuttigd worden, maar ook door dieren en kan met name als veevoer gebruikt worden. Veevoer wordt uit het buitenland gehaald.” Algoe wil dat Suriname nu zelf veevoer produceert en op zo een manier minder afhankelijk wordt van het buitenland. Zaden van deze variëteit moeten op tijd in de grond gestopt worden, zodat de bloei in de droge tijd valt. Deze periode is gunstig voor een goede bestuiving, bevruchting en oogst van kolven. Het ministerie zal de productie van maïs stimuleren en verder gaan met het vermeerderen van zaaizaad. Naast de variëteiten op LVV-hoofdkantoor en Lelydorp, wil Algoe de variëteiten ook in het binnenland verspreiden.
AF

error: Kopiëren mag niet!