Guyana's genomineerde benoemd tot nieuwe secretaris-generaal van de ACP

Ambassadeur dr. Patrick Gomes van Guyana is aangesteld als de nieuwe secretaris-generaal van de landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan, de ACP-lidstaten. Gomes zijn benoeming vond plaats tijdens de 100e zitting van de ACP-Raad van Ministers in Brussel, waardoor hij de tiende secretaris-generaal werd sinds de oprichting van de organisatie in 1975. ‘Ik aanvaard met grote eer deze benoeming namens Guyana, het Caribisch gebied en de ACP-gemeenschap. Ik doe dit met veel bescheidenheid en sterke commitment om de ACP te dienen door het inzetten van het allerbeste van mijn vermogen, onvermoeibaar de doelstellingen van de overeenkomst van Georgetown te bereiken, en voordelen voor de inwoners van onze lidstaten te garanderen’, zei Gomes in zijn aanvaardingstoespraak. ‘Onze solidariteit en eenheid moet de dynamische veranderingen in onze regio in acht nemen en zorgen voor complementariteit en samenhang. Laat ons met een belofte van strategische en gerichte actie samen verjongen, herpositioneren en opnieuw deze unieke en grote organisatie uitvinden’, aldus Gomes.
Gomes werd geselecteerd bij consensus, na beraadslaging op dinsdag 9 december door het Bureau van de Raad van Ministers, bestaande uit vertegenwoordigers van elk van de zes ACP-regio’s. Er werden interactieve sessies gehouden met elk van de drie kandidaten, waaronder Patricia Franciscus van Jamaica en dr. Hamid Ghany van Trinidad en Tobago. Gomes is de ambassadeur van Guyana bij de Europese Unie en België, evenals andere Europese landen en internationale organisaties. Hij heeft een sterk track record van leiderschap in het systeem van de ACP. ‘De regering en het volk van Guyana kan niet meer opgetogen zijn met de aanstelling van onze landgenoot ambassadeur Patrick Gomes als de volgende secretaris-generaal van de ACP’, zei Guyana’s minister van Buitenlandse Zaken, Carolyn Rodrigues-Birkett.
Suriname was gepikeerd, omdat haar kandidaat, de minister van Openbare Werken, Rabin Parmessar, niet genomineerd werd voor de functie van secretaris-generaal. Ook Haïti en St.Kitts waren niet te spreken dat hun kandidaat niet geaccepteerd werd. Volgens beleidsvertegenwoordigers in Paramaribo was deze omissie onderdeel van een samenzwering tegen de minder in aanzien zijnde landen in de Caricom, waarbij aan de kandidaten van de ‘usual suspects’, namelijk Guyana, Jamaica en Trinidad, voorkeur gegeven werd boven de hunne. Gezegd wordt dat deze landen van oudsher de topposities van de overkoepelende regionale en internationale organisaties domineren.
De nieuwe secretaris-generaal zal zitting hebben van 1 maart 2015 tot 28 februari 2020. De ACP-groep is de grootste intergouvernementele organisatie van ontwikkelingslanden in de wereld en werkt onder een samenwerkingsovereenkomst met de Europese Unie, beter bekend als de Overeenkomst van Cotonou.

error: Kopiëren mag niet!