Girjasing: ‘Suriname is al een natie’

Girjasing; Suriname is al een natie.1Op een druk bezochte kernvergadering in Commewijne stelde VHP DNA-lid Sheilendra Girjasing dat vele politici hun mond vol hebben van natie en natievorming, maar dat het daarbij direct stopt omdat ze niet weten wat het precies inhoudt. Volgens Girjasing denken vele mensen dat van een natie pas sprake zal zijn als er sprake is van 1 ras, 1 taal en 1 godsdienst, dus een constant gesloten gemeenschap. Hij vindt deze invalshoek erg gevaarlijk, omdat de ene natie zich sterker kan gaan voelen dan de andere natie. Volgens hem is essentieel voor een natie een gedeeld verleden met zijn gemeenschappelijke vreugde en verdriet en de bereidheid op grond daarvan gezamenlijk verder te gaan.
Deze stelling citeert hij uit het boek van Ernest Renan getiteld ‘Wat is een natie’. Girjasing vindt dat deze stelling geheel toepasselijk is op de plurale samenleving waar Suriname een van is. Het natie begrip is verbonden met het democratiebeginsel en daarmee het idee van volkssoevereiniteit. Verder verwerpt Girjasing het idee van assimilatie (gelijkwaardigheid), net als professor Ruben Gowricharan, en vindt evenals hem dat dit idee een ouderwets koloniaal idee is. Voor binding aan de natie is identificatie nodig en geen gelijkwaardigheid. Tegen elke assimilatie druk moet het weerwoord zijn dat Suriname een plurale samenleving is, waar viering, erkenning en respect voor etnische verscheidenheid normaal behoort te zijn omdat het een democratisch grondrecht is.

error: Kopiëren mag niet!