‘NDP was juist tegen gouddeal Newmont en heeft porknokkers aangezet om die te belemmeren’

RuslandDe voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS), Gregory Rusland, zegt aan Dagblad Suriname dat de huidige regering niet moet doen alsof zij alleen voor de totstandkoming van de Newmont gouddeal heeft gezorgd. ‘Het is juist de Nationale Democratische Partij (NDP) die tegen dit project was en heeft daarbij ook porknokkers aangezet om de voortgang ervan te belemmeren’, benadrukt Rusland. De toenmalige oppositie was volgens hem vastberaden om dit project te torpederen. Zo waren enkele leden van de paarse partij op politieke podia gekomen en hebben zij de illegale goudzoekers, de zogenaamde porknokkers, in het Nassaugebied met podiumtaal aangezet om hun illegale activiteiten in het voornoemd gebied voort te zetten. ‘A gowtu na fu unu’ is waarmee de mensen door de paarse partij werden aangezet. Oppositionele partijen bij de vorige samenstelling van De Nationale Assemblee (DNA) vonden dat de regering net voor de verkiezingen geen gouddeal mocht sluiten met het Canadees bedrijf Newmont. Het voornemen van de regering om 20 % aandelen te hebben in deze gouddeal beantwoorde volgens André Misiekaba van de NDP niet aan de aspiraties van het Surinaamse volk. Misiekaba en zijn fractiegenoot Jenny Geerlings-Simons vonden dat de regering in die periode, waar haar vijf jaren-beleid afliep, het land niet mocht binden aan afspraken die politieke en economische gevolgen konden hebben wanneer een nieuwe regering zou aantreden. “Het gaat niet alleen om de 20 procent aandelen die de regering wil hebben in de deal. Het gaat er wel om dat daarmee de multinational de macht in handen krijgt over Surinaamse natuurlijke hulpbronnen. Waarom kan het niet andersom en wordt naar het model van Staatsolie niet een Surinaams goudbedrijf opgezet waar anderen tot 49 procent aandelen kunnen kopen”, zei Misiekaba toen. Volgens Rusland zorgde deze uitspraak ervoor dat de porknokkers juist gestimuleerd werden om het gebied niet te verlaten, waardoor het onmogelijk werd voor Newmont om haar activiteiten daar te ontplooien. Wat Rusland nu wel grappig vindt, is dat het dezelfde partij is die thans deze mensen wil verwijderen.
Newmont gouddeal is baby van NPS
Volgens de NPS- voorzitter is het fundament van dit megaproject ook tijdens de Nieuw Front-regering gelegd. ‘Het heel project is een baby van de NPS.’ Newmont had volgens hem reeds in vroege stadium van het jaar 2002 aangegeven interesse te hebben om exploratiewerkzaamheden in het Nassaugebied uit te voeren. Eind 2005 en begin 2006 intensiveerde de zaak , waarbij in 2008 beide partijen zover waren om een aanvang te maken met de onderhandelingen om te komen tot het opzetten van een mijn in Oost-Suriname. Ondertussen ging het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen onder leiding van Rusland verder, waardoor in begin 2010 een overeenkomst werd bereikt om Newmont een goudproductie bedrijf te laten opzetten in Nassau. Volgens het toenmalige geologisch onderzoek was aangetoond dat er meer dan twee miljoen troy ounces goud in de grond aanwezig was. Doordat de verkiezingen van 2010 in zicht waren, is Rusland toen als NH-minister ervan uitgegaan dat de volgende regering de zaak gewoon zou verder afhandelen. Echter heeft de huidige regering, net als andere projecten, dit project gewoon van de NPS afgepakt en dit in haar eigen vorm gegooid. ‘De NDP wil die grani niet geven aan NF en houd de zaak aan’, zegt de politicus. Waar het NF had afgesproken dat het om een 20 % participatie zou gaan, is uiteindelijk twee tot drie jaar later de NDP-regering onder druk van ook de oppositie eindelijk aan tafel gaat zitten om deze zaak af te handelen, maar met een participatie van 25%. Daarbij komt volgens hem nog bij kijken dat bij de eerste onderhandelingen slechts een bedrag van USD 20 miljoen nodig zou zijn. Met de 5% van de regering erbij, komt dat neer op iets meer dan USD 300 miljoen.
FR

error: Kopiëren mag niet!