Carl Breeveld: ‘Ik heb een DNA-uitnodiging gehad, so i am there!’

1 Carl Breeveld (Autosaved)DOE-assembleelid Carl Breeveld zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat hij geen grappen maakt met zijn taak als volksvertegenwoordiger. ‘Ik heb een DNA- uitnodiging gehad, so i am there!’, benadrukt de parlementariër. Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft voor vandaag wederom een huishoudelijke en openbare vergadering uitgeschreven. Het is niet onbekend dat de vergaderingen in het hoogste college van staat de afgelopen periode moeizaam zijn verlopen. De laatstgehouden huishoudelijke vergadering kon met hulp van Breeveld toch aanvangen. Echter heeft de DNA-voorzitter vanaf de datum van de jaarrede van president Desi Bouterse geen enkele openbare vergadering tot nu toe kunnen houden. Breeveld zegt dat hij moe is van de term ‘quorum’ en vindt dat het eindelijk tijd wordt dat de overige 50 DNA-leden ook beseffen dat zij door het volk van Suriname gekozen zijn om hun werk als parlementariër op de juiste wijze te doen. Hij is daarom ook tegen het begrip ‘verlenen van quorum’, omdat het nergens voorkomt. ‘Je bent uitgenodigd en je gaat naar de vergadering of niet. ‘Ik word gewoon moe van het ‘quorum verlenen’ verhaal’, benadrukt de politicus. Volgens de DOE- parlementariër begint dit probleem nu een doodvermoeiend ding te worden.
NS gaat door met quorumsanctie
Nieuw Suriname-parlementariër Harish Monorath zegt aan de krant dat het standpunt van hem en collega Premdew Lachman vooralsnog ongewijzigd blijft. De twee NS-assembleeleden hebben al een tijdje een quorumsanctie aan de coalitie opgelegd, omdat zij liever de Dierenbeschermingswet, de Advocatenwet en de wet op de wijziging van het Wetboek van Strafrecht op de agenda geplaatst willen zien. De Advocatenwet is wel voor behandeling op de agenda van vandaag geplaatst. Daarnaast staan echter ook de ontwerpwet ‘Constitutioneel Hof’, de nadere wijziging van de Loterijwet en de ontwerpwet houdende de goedkeuring van het herziene Handvest van de ‘Organization of Islamic Cooperation (OIC)’ op de agenda. Volgens Monorath zijn de plooien tussen zijn fractie en de coalitie nog niet gladgestreken, omdat het plaatsen van een wet op de agenda niet direct betekent dat het ook behandeld zal worden. Volgens de NS’er probeert de coalitie hem en collega Lachman over te halen om quorum te verlenen, zodat zij de ontwerpwet ‘Constitutioneel Hof’ in behandeling kunnen nemen en uiteindelijk kunnen doordrukken.
‘Men wil die wet koste wat het kost doordrukken, zodat zij de omstreden Amnestiewet kunnen goedpraten’, zegt Monorath. De parlementariër zegt dat hij en Lachman binnenkort de nog te volgen stappen zullen bespreken. Binnen DNA is afgesproken dat volgende week een aanvang wordt gemaakt met de algemene politieke beschouwingen, waarna de behandeling van de begrotingen voor het dienstjaar 2015 kunnen worden gestart. De coalitie zit momenteel nog steeds met een krappe minderheid. MC/NDP-assembleelid Noreen Cheung vertoeft momenteel in het buitenland en zou de coalitie hiermee op 25 leden komen te zitten. Dit betekent dat Breeveld de belangrijkste schakel zal zijn om de vergaderingen te kunnen starten. Echter zal het probleem nog groter zijn als coalitieleden besluiten te verzuimen. MC/NDP-parlementariër Rachied Doekhie heeft al maanden geen vergaderingen bijgewoond en wil de fractieleider van de Megacombinatie niet inhoudelijk hierop ingaan.
De oppositie, die ook fel is tegen de ontwerpwet Constitutioneel Hof, vindt de quorumsanctie van NS een machtig wapen. Op die manier kan de minderheid de meerderheid dwingen in een bepaalde richting. Het uiteindelijk resultaat is dat de Dierenwet toch op de agenda wordt geplaatst. Bovendien stelt NF-fractievoorzitter Radjkoemar Randjietsingh dat het maar een fabeltje is dat de verkiezingen van 2015 in gevaar komen indien de begroting over dat dienstjaar niet op tijd wordt goedgekeurd. ‘Er zijn genoeg potten waar ze het geld vandaan kunnen halen’, benadrukt de parlementariër.
FR

error: Kopiëren mag niet!