Officiële inhuldiging Staatsolie raffinaderij expansie

Op 25 februari 2012 gaf president Bouterse het officiële startsein voor de constructie van het Raffinaderij Expansie Project (REP), met het heien van de eerste paal. Op zaterdag 13 december vindt de officiële inauguratie van deze raffinaderij op het Staatsoliecomplex te Tout Lui Faut plaats. Ook deze handeling zal gepleegd worden door president Bouterse. De nieuwe raffinaderij staat naast de bestaande die sinds jaren in bedrijf is. Met de raffinaderij zal Staatsolie in staat zijn te voorzien in haar eigen energiebehoefte en zal zij naast de huidige productie van stookolie, diesel en bitumen (asfalt) voortaan ruwe aardolie kunnen verwerken tot premium diesel, gasoline en zwavelzuur. Hierdoor zal ons land bijna geheel onafhankelijk worden van de import van motorbrandstoffen.
De raffinaderij is onderdeel van het Staatsolie-investeringsprogramma 2008-2012. Voor de bekostiging van dit investeringsprogramma is door Staatsolie gebruik gemaakt van eigen middelen (U$ 710 miljoen), een financieringsarrangement met een consortium van banken (U$ 235 miljoen) en de in 2010 uitgegeven obligatielening (U$ 55 miljoen). Staatsolie heeft ondertussen een nieuw investeringsprogramma genaamd ‘Vision 2020’ opgesteld, waarvan het budget kan oplopen tot US$ 1,5 miljard. Met een investeringsbudget van meer dan US$ 700 miljoen is de bouw van de Staatsolie raffinaderij een van de grootste projecten in de geschiedenis van Suriname en kan het op een lijn geplaatst worden met de bouw van de Afobaka Krachtcentrale en de aluminiumsmelter en aluinaarde raffinaderij te Paranam.

error: Kopiëren mag niet!