Hindostaanse Surinamers in Nederland

HINDOSTAANSE SURINAMERS IN NEDERLANDHINDOSTAANSE SURINAMERS IN NEDERLAND 1973-2013 van de schrijver Chan E.S. Choenni, is een onmisbaar boek voor een ieder die meer wil weten over Hindostaanse Surinamers en hun integratie in Nederland. In het boek is een schat aan gegevens te vinden die niet eerder zijn gepubliceerd; het biedt ook een kijkje in het leven van deze bijzondere groep. In juni 2013 was het 140 jaar geleden dat de eerste Hindostaanse contractarbeiders in Suriname aankwamen. In 2013 was het ook 40 jaar geleden dat de massale emigratie van Hindostanen naar Nederland begon. Zij vormen nu 1 procent (175.000) van de Nederlandse en bijna de helft van de Surinaamse bevolking in Nederland. In deze studie onderzoekt Chan Choenni hoe de integratie van de Hindostanen in Nederland is verlopen.
Choenni beschrijft de ontwikkeling van de Hindostaanse gemeenschap in Nederland en in het bijzonder hun integratie op sociaaleconomisch, cultureel en politiek terrein in de periode 1973-2013. Het onderzoek laat zien dat de politieke en de culturele integratie minder succesvol is: de Hindostanen zijn een tamelijk onzichtbare groep in de Nederlandse samenleving. De sociaal economische integratie is daarentegen juist succesvol verlopen, met behoud van de eigen identiteit. In het onderzoek komen ook sociale problemen en de verschillen tussen de generaties aan bod.

error: Kopiëren mag niet!