Negen skalians bezig met goudwinning op stuwmeer

Diverse ‘skalians’ verrichten nog steeds mijnbouwactiviteiten in rivieren en op het stuwmeer. NF/VHP-assembleelid Asiskumar Gajadien zegt aan Dagblad Suriname dat ondanks belofte van de regering om illegale activiteiten van deze vaartuigen tegen te gaan, op dit moment ongeveer negen ‘skalians’ met illegale goudwinningsactiviteiten op het stuwmeer bezig zijn. Dit aantal zou echter ook veel hoger kunnen zijn, omdat deze drijvende goudfabrieken ook op andere rivieren te zien zijn. Volgens de parlementariërs zouden de pontons toebehoren aan personen die dichtbij de contreien van president Desi Bouterse zitten. Goudpontons zijn aan regels gebonden en een van die regels is dat er geen goud mag worden gewonnen in open wateren in Suriname en dus ook niet in rivieren. Volgens Gajadien kan dit niets anders betekenen dan dat het staatshoofd ook zijn medewerking heeft verleend door de illegale activiteiten voortgang te laten vinden. De skalians verdienen volgens Gajadien miljoenen uit de illegale goudsector. De Commissie Ordening Goudsector (OGS) deugt volgens hem ook niet, omdat zij uit is op eigen gewin. Daartegenover worden ook steeds concessies uitgedeeld aan partijgenoten en politieke vrienden, waardoor de sector verder aan het verzieken is.
Assembleeleden uit het binnenland hebben steeds gehamerd op het gedoogbeleid van de regering om goudpontons op rivieren en het stuwmeer te laten. Volgens Gerold Dompig, voorzitter van het managementteam van de Commissie Ordening Goudsector, is die aanwezigheid van de drijvende goudfabrieken te wijten aan de belangen, die delen van dorpen hieraan hebben. De mensen innen geld van eigenaren van goudpontons en zijn hiervan afhankelijk om in hun levensonderhoud te voorzien. Dompig heeft steeds ontkent dat de OGS voor eigen voordeel de skalians hun gang laat gaan. Het staatshoofd gaf in 2012 in de Nationale Assemblee (DNA) aan dat verhalen over betrokkenheid van kopstukken van de OGS zijn ontstaan, omdat de eigenaar van de ponton het eiland waar deze geassembleerd is, en infrastructuur ter beschikking stelde. De commissie maakte gebruik van het centraal gelegen eiland voor de ordening van de sector. Dit is gebeurd met medeweten van de plaatselijke bevolking en het traditioneel gezag.‘Hiermee wordt de goudsector echter niet geordend, maar een illegaal deel ervan toegestaan onder toeziend oog van de commissie en dus van de regering’, stelt Gajadien. De Commissie Ordening Goudsector is volgens hem in het leven geroepen om de goudsector te ordenen en niet om de illegaliteit te reguleren.Als gevolg van deze goudwinning in open wateren wordt ook zand en grind opgehoopt, waardoor vaargeulen dichtgaan.
De belastingdienst had eerder dit jaar in totaal miljoenen geclaimd van eigenaren van de zogeheten skalians. De belastingdienst had een jaar of twee geleden informatie van de OGS verkregen dat er skalians actief waren op de Marowijnerivier, waarbij registratiegegevens werden doorgespeeld. Er zijn toen om en bij zeventien skalians aanslagen opgelegd en exercities gepleegd, wat de minimale goudproductie is en wat de skalians gemiddeld verdienen. De skalianhouders zouden vaak zijn uitgenodigd voor een betalingsregeling, maar de reactie was zeer teleurstellend. De belastingdienst vond dat het meer dan hoogtijd was om van zijn prerogatief recht gebruik te maken en dwangmaatregelen toe te passen en over te gaan tot actie. Achteraf werden juridische stappen ondernomen, waarbij de regering bakzeil bij de rechter haalde. Bardacon Ernesto, de eigenaar van de zogenaamde skalians die in april door de Dienst der Directe Belastingen in beslag werden genomen, had de rechtszaak gewonnen. Kantonrechter Anand Charan verbood hierbij de gedaagden om tot openbare verkoop over te gaan van de in beslag genomen goederen, die aanvankelijk voor maandag 5 mei 2014 voor openbare verkoop gepland was. De gedaagden mogen niet overgaan tot executie totdat de Raad van Beroep, ingesteld bij artikel 59 Wet Inkomstenbelasting, al heeft beslist op de door Bardacon ingestelde beroepen.
FR

error: Kopiëren mag niet!