Kookgas en olieprijzen Suriname niet gekoppeld

Recentelijk zijn de olieprijzen op de wereldmarkt omlaag gegaan. Aan de pomp in Suriname is dit gelukkig ook te merken. Velen vragen zich nu af of kookgasprijzen nu ook fors omlaag moeten gaan. Marvel Eyndhoven, technisch directeur bij de Energiebedrijven Suriname, waar Ogane een dochteronderneming van is, geeft aan dat de gasprijs in Suriname geen koppeling heeft met de olieprijs. De gasprijs is direct afhankelijk van de wereldmarktprijs. Eyndhoven verduidelijkt daarbij gelijk dat de gasprijs die in Suriname aangeboden wordt aan de klanten, in ieder geval niet de werkelijke gasprijs is die men zou moeten betalen. Dit, omdat de gasprijs is ons land door de overheid word gesubsidieerd. Hierdoor ligt de prijs voor een gasfles in Suriname al veel lager. Dit, in tegenstelling tot andere landen in de wereld waaronder bijvoorbeeld Nederland. Dit land is overigens de uitvinder van de koppeling tussen de gasprijs en de olieprijs en hanteert dit systeem sinds 1959. Deze methodiek werd overgenomen door de rest van continentaal Europa. Door de twee prijzen destijds aan elkaar te koppelen, konden oliemaatschappijen met de extra inkomsten hun activiteiten van oliewinning naar gaswinning uitbreiden.

error: Kopiëren mag niet!