`Was de amnestiewet ook eerst naar de juridische afdeling?’

De waarnemend Fractieleider van het Nieuw Front, Guno Castelen, en collega-parlementariër Asiskumar Gajadien vragen zich af wat MC-fractieleider Ricardo Panka scheelt als hij zegt dat de wetswijziging van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) omtrent het verlenen van de dubbele nationaliteit voor bijzondere personen in diaspora, eerst naar de juridische afdeling moest voordat die kon worden ingediend. Panka beschuldigt de Nieuw Front-fractie van oneerlijk politiek spel. “Terwijl we bezig zijn en in het parlement hebben aangegeven dat we collectief, oppositie en coalitie, met een wetsontwerp willen komen, sluipt een aantal leden van de oppositie via de achterdeur en dient het voorstel van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) gewoon zo rauw in, zonder er iets aan te veranderen”, aldus Panka. Het wetsvoorstel zou volgens Panka zelfs niet de gebruikelijke procedure in het parlement hebben doorlopen door eerst een screening van de juridische afdeling te doorlopen. De genoemde NF-assembleeleden, die samen met Hesdy Pigot, Arthur Tjin A Tsoi en Patrick Kensenhuis van de NPS en Ronny Asabina van de BEP, de initiatiefwet hebben ingediend, stellen daarom de vraag terug aan Panka of hij de omstreden amnestiewet van 2012 ook eerst naar de betreffende afdeling had gestuurd. ‘Het antwoord is neen!’, zeggen Gajadien en Castelen. Volgens de volksvertegenwoordigers is deze wet binnen één dag ingediend, waarna die snel in behandeling is genomen. Castelen gaat nog verder met voorbeelden als de Wet Opvanginstellingen, de Wet Bloedbank en de PSA-wet. Beide parlementariërs benadrukken dat de coalitie nimmer de oppositionele leden heeft geraadpleegd, voordat zij deze wetten indiende.
Een initiatiefwet kan afzonderlijk door elk DNA-lid worden ingediend. Gajadien zegt dat er hierover geen afspraken vooraf hoeven te worden gemaakt. Deze wet is rauw ingediend, omdat getracht is om de originaliteit van de indieners te behouden. Zo kunnen tijdens de behandeling verschillende wijzigingen worden aangebracht. ‘Zelf heb ik wel enkele wijzigingen aangebracht, maar er zijn verschillende stadia waarin alle leden een zegje kunnen doen om aanwijzingen aan te brengen’, benadrukt de VHP`er. Zo kan er bijvoorbeeld ook een nota van wijziging worden ingediend.
Ook de waarnemend fractieleider van het NF vindt dat er onnodig veel poeha wordt gemaakt over deze wet. Hij denkt juist dat Panka vergeet dat hij als volksvertegenwoordiger in het parlement zit. ‘Hij stelt zich onsportief op’, stelt Castelen.
FR

error: Kopiëren mag niet!