BvL wacht nog steeds op financiële herwaardering

Scholieren van de middelbare school kunnen ook vandaag niet optimaal de lessen volgen. “De Bond van Leraren komt vandaag weer bijeen om de laatste ontwikkelingen te bespreken over het gesprek met de president”, vertelt bondsvoorzitter Wilgo Valies aan Dagblad Suriname. De president had de leraren afgelopen week vrijdag voor zijn kabinet ontvangen en gehoord. President Bouterse had het liefst gewild dat alle middelbare scholen maandag weer normaal kunnen draaien. Maar de bond wacht eerst op een officieel voorstel vanuit de regering, alvorens de acties op te schorten. Valies van BvL geeft aan dat de negatieve consequenties die de acties voor scholieren met zich teweeg brengen, voor rekening komen van de regering. ‘Als ambtenaren ontevreden zijn, is het hun democratisch recht om over te gaan tot het voeren van acties’, benadrukt Valies. ‘Wij zijn wel bewust dat dit negatieve consequenties met zich teweeg brengt voor de scholieren, maar aan de andere kant vinden wij dat de leraren ook recht hebben op een menswaardig bestaan. Als wij hiervoor moeten opkomen, dan gaan we dat doen. Ouders willen graag dat hun kinderen onderwijs moeten volgen. Dat willen de leerkrachten ook’, meent Valies. ‘Maar ouders moeten ook begrijpen dat er grondige redenen zijn geweest die ervoor hebben gezorgd dat leraren die werken onder deze onvriendelijke omstandigheden, dit niet verder willen accepteren. De gemeenschap moet dit ook begrijpen’, vindt Valies.
De schoolonderzoeken (SO) starten voor de kerstvakantie, dus in begin december. Valies naar een reactie gevraagd, zegt dat leraren verantwoordelijke mensen zijn. ‘Wanneer we na de strijd terug naar school gaan, zullen we kijken hoe we dit probleem het best kunnen aanpakken en naar een oplossing toe kunnen werken. De achterstand is in te halen’, meent de bondsvoorzitter. Over de achterstand die nog ingehaald moet worden, wil Valies niet veel zeggen. Hij geeft aan dat hij hierover na het besluit en het officiële voorstel van de regering zal praten. Na het gesprek met de president afgelopen week vrijdag, is de bond opnieuw in overleg getreden met de raadsadviseurs Jules Wijdenbosch en Eddy Jozefzoon. Ook de directeur van Onderwijs, Robert Peneux, nam deel aan het gesprek. Tijdens het onderhoud zijn opnieuw de probleempunten naar voren gebracht. Over de inhoud van het gesprek wil Valies niets vertellen. Hij geeft aan de leraren eerst te informeren over de meeting met de raadsadviseurs en dan de media en de samenleving.
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!