BOG komt met kinkhoestvaccinatiecampagne voor zwangeren

In het afgelopen jaar is het aantal kinkhoes gevallen onder jonge kinderen toegenomen. Hierbij is zelfs een aantal baby’s overleden aan de complicaties van deze ziekte. De kinkhoestgevallen zijn niet beperkt tot Paramaribo, maar zijn verspreid over bijna alle districten. Kinkhoest is een zeer besmettelijke ziekte, die begint als een luchtweginfectie. De bacterie die deze ziekte veroorzaakt wordt via hoestdruppeltjes van mens op mens overgebracht. Het blijkt dat in de meeste gevallen de baby’s de ziekte hebben opgelopen van hun moeder of andere inwonende familieleden waarmee er nauw contact is geweest. Door het toepassen van algemene hygiënemaatregelen kan besmetting met deze bacterie voorkomen. Dit betekent dus dat men de handen regelmatig moet wassen, vooral als men de baby gaat aanraken. Altijd de mond afdekken tijdens het hoesten, het liefst met wegwerp tissue, zodat de hoestdruppeltjes niet verspreid worden. Als er geen tissue is, kan het best in de schouder of de elleboog gehoest worden, in plaats van de hand. Oppervlakten die vaak aangeraakt worden, zoals deurknoppen, tafels, moeten ook regelmatig schoongemaakt worden met een desinfecterend middel.
De ziekte kan dus voorkomen worden door ervoor te zorgen dat de baby niet besmet raakt met de bacterie. Een andere manier om de ziekte te voorkomen is door vaccinatie. Door de vaccinatie bouwt het lichaam van de baby weerstand op tegen de bacterie. Bij een eventuele besmetting zal hun lichaam in staat zijn om weerstand te bieden aan de bacterie, waardoor de baby niet ziek wordt. In Suriname worden kinderen voor het eerst tegen kinkhoest gevaccineerd wanneer zij twee maanden oud zijn. In veel gevallen bleek dat de kinderen die kinkhoest opliepen, te jong waren om hun eerste vaccinatie te krijgen. Om ervoor te zorgen dat baby’s al vanaf de geboorte weerstand tegen deze ziekte hebben, kan de moeder gevaccineerd worden tijdens de zwangerschap. Als de zwangere gevaccineerd wordt, bouwt zij weerstand op tegen de bacterie en geeft deze door aan de baby in haar buik. Wanneer de baby geboren wordt, heeft deze dan weerstand meegekregen van de moeder. Deze bescherming duurt echter niet lang en dus blijft het belangrijk dat de baby op tijd naar het consultatiebureau gebracht wordt om gevaccineerd te worden tegen kinkhoest. Voor de beste bescherming moet het kind in totaal drie prikjes krijgen vóórdat het één jaar oud is. Daarna moet het nog twee boosters krijgen voordat het naar de eerste klas gaat.
Kinkhoest is vooral voor heel jonge kinderen gevaarlijk, omdat zij gemakkelijker complicaties krijgen. De ziekte begint als een verkoudheid, met koorts en droge hoest. Bij voortduren van de ziekte treden er hevige hoestbuien op, die gepaard gaan met een gierende inademing. Door de hevige hoestbui kan de baby geen adem meer halen en wordt het blauw, omdat het geen zuurstof meer krijgt. Ernstige hoestbuien worden vaak gevolgd door braken. Als de baby complicaties ontwikkelt, vooral aan de longen en hersenen, kan zelfs de dood optreden. Bij oudere kinderen en volwassenen verloopt de ziekte minder ernstig. Het doet zich dan voor als een verkoudheid met langdurige hoest. Door de hoestbuien kunnen slaapproblemen en braken optreden. Deze ziekte is niet gevaarlijk voor volwassenen, maar zij kunnen de bacterie wel overdragen, en dit is gevaarlijk voor kinderen die niet of onvolledig gevaccineerd zijn tegen kinkhoest.
Om te voorkomen dat er meer gevallen van kinkhoest onder baby’s voorkomen, is gestart met een campagne om alle zwangere vrouwen die een zwangerschapsduur van 27 tot 36 weken hebben, te vaccineren tegen kinkhoest. Deze campagne gaat door tot einde van het jaar.

Voorkom kinkhoest bij uw baby door:

– De zwangere te laten vaccineren als zij 27-36 weken zwanger is
– Het toepassen van hygienische maatregelen
– Uw baby vroeg (binnen 4 weken na geboorte) naar consultatiebureau te brengen
– Uw baby op tijd te laten vaccineren als die 2 maanden oud is
– Contact te maken met uw huisarts als u denkt dat baby kinkhoestverschijnselen heeft

error: Kopiëren mag niet!