'Verwijdering goed voor onafhankelijkheid Suriname'

De verwijdering die door Desi Bouterse als president ontstond tussen Suriname en Nederland draagt misschien wel bij aan de Surinaamse onafhankelijkheid. Dat zegt de Nederlandse cabaretier van Surinaamse afkomst Jetty Mathurin.
Nederland bleef na 1975 wel geld geven aan Suriname, maar ook dit stopte in 2012 toen bleek dat Bouterse niet vervolgd zou worden voor zijn aandeel in de Decembermoorden. ‘Onafhankelijkheid is altijd positief, hoe het ook tot stand komt’, vindt Mathurin. ‘Ik zeg niet dat het economisch gezien positief is voor Suriname, maar meer onafhankelijkheid maakt de situatie toch beter.’
Humor
Maandag had de cabaretier de onafhankelijkheid al gevierd tijdens de ‘Telesur Srefidensi Comedyshow’ in Amsterdam, een avond waar verschillende Surinaams-Nederlandse cabaretiers hun zegje deden over de onafhankelijkheid. ‘Het was een groot feest’, aldus Mathurin. ‘De huidige Surinaamse regering werd ook flink op de hak genomen met humor.’ Volgend jaar zal er in verband met het 40-jarig onafhankelijkheidsjubileum een extra grote viering zijn, vermoedelijk in de Heineken Music Hall, kondigde Mathurin alvast aan. Voor dat jubileumjaar wenst ze dat er ‘een healing komt’ in Suriname. ‘Ik voel aan dit land dat er weinig vertrouwen is, en dat de gunfactor en het gevoel van veiligheid weg zijn. Ik wens dat dat weer terugkeert.’

error: Kopiëren mag niet!