Boeren in Commewijne krijgen toegang tot microkredieten

Boeren in Commewijne hebben sinds kort de mogelijkheid een lening te sluiten bij de Stichting Seva Micro Finance Institute. Tijdens een bijeenkomst zondag in Alkmaar werden boeren geïnformeerd over hoe ze hun bedrijf verder kunnen uitbreiden en de productie verhogen. Coördinator Arwien Nibar vertelt dat hij benaderd is door de Stichting Vrienden van Commewijne onder leiding van Sheilendra Girjasing om ook de boeren in Alkmaar tegemoet te komen. “Er zijn ruim 30 boeren verschenen op de presentatie. Zo geven de boeren ook aan dat ze wel behoefte hebben aan krediet en ondersteuning”, vertelt Nibar. Eerst reageren boeren nogal wat angstig over de aflossingen, maar naarmate de groep start, sluiten er meer mensen aan. Door goede begeleiding van de stichting lukt het de boeren uiteindelijk toch om de aflossingen op tijd te doen. “Wij hebben een terugbetaalrate van 98 procent en dat is echt een goede prestatie.” De stichting is internationaal erkend en bestaat intussen zeker zes jaren. Nibar zegt dat de boeren harde werkers zijn en elke hulp goed kunnen gebruiken. De financiën komen van de Nederlandse overheid en andere organisatie, de Canadese ambassade alsook de Surinaamse overheid.
Girjasing is blij dat de stichting heeft ingespeeld op zijn verzoek om ook boeren in Commewijne tegemoet te komen met leningen. “Commewijne staat bekend als een gebied dat veel aan tuinbouw en veeteelt doet en deze boeren betalen bijna alles uit hun zak met alle risico’s die ermee gepaard gaan.” Met de kredieten kunnen de ondernemers veel ruimer ondernemen en investeringen plegen, zoals het aanschaffen van landbouwapparaten. “Tien serieuze boeren zullen worden geselecteerd en daarmee zullen we verder gaan”, zegt Girjasing. Na deze fase zullen meerdere boeren ondersteund worden indien ze behoefte hebben hiervoor. Zowel Nibar als Girjasing is de mening toegedaan dat nu de mijnbouwsector in Suriname achteruit gaat, er flink geïnvesteerd moet worden in de landbouw. Seva MFI is een non-profitorganisatie die sedert 2006 microkredieten verstrekt aan kleine landbouwers en ondernemers. Jaarlijks verstrekken zij meer dan 1.000 kredieten met de mogelijkheid tot een bedrag van SRD 12.000 te lenen. De stichting is gehuisvest in Nickerie.

error: Kopiëren mag niet!