BvL: ‘Wij gaan niet alleen voor financiële waardering, ook voor respect’

Wilgo Valies
Wilgo Valies
De Bond van Leraren (BvL) was gisteren in beraad. BvL wil financiële herwaardering voor de leerkrachten op middelbaar niveau. Daarnaast ook respect van de regering. De leraren hebben een protestvergadering gehouden tegen de ‘nalatige houding’ van de overheid. ‘We zijn van oordeel dat wij beter verdienen’, aldus bondsvoorzitter Valies. De behandeling die de leerkrachten momenteel krijgen, is niet op zijn plaats. Tijdens de vergadering heeft de bond besloten om de regering een ultimatum tot zaterdag te geven. ‘Als er aanstaande zaterdag geen besluit komt, zullen wij volgende week woensdag het werk neerleggen’, aldus Valies.
De studenten volgen vandaag normaal les. De BvL heeft eergisteren een brief gericht aan de president om stappen te ondernemen om te komen tot een oplossing. Hiervan is er een kopie gestuurd naar het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling, zodat zij ook op de hoogte is dat de leraren volgende week woensdag het werk neerleggen. De bond heeft een goed gesprek gehad met de presidentiële adviseurs. Deze hebben de bond meer ruimte gevraagd om tot een oplossing te geraken. In onderling overleg heeft de bond besloten om de regering tot zaterdag de tijd te geven om een resultaat op tafel te leggen. ‘We hebben lang genoeg gewacht’, zucht Valies van BvL. ‘Wat de regering moet doen, is een besluit nemen over het resultaat waarover wij consensus hebben bereikt.’ Leraren aangesloten bij BvL zijn bijzonder ontevreden over de stand van zaken. De leraren op middelbaar niveau willen dat het ‘herwaarderingsmanifest’ (opgesteld door de bond) wordt getekend door de regering. De opkomst van de leraren was groot. De Fols heeft aangegeven dat zij meer tijd nodig heeft om hun structuren bij elkaar te brengen. ‘Daar heb ik begrip voor.’ De Fols moet naar eigen inzichten handelen, vindt Valies.
De Bond van Leraren vindt dat de leraren gerespecteerd moeten worden door de leiding van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling. ‘Dat er allerlei termen worden gebruikt naar de leraren toe, accepteert de bond niet.’
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!